2019'da Tatbikatı Yapılan Deprem 2023'te Gerçekleşti

TAKİP ET

6 Şubat sabahı Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve 10 ilde etkili olan 7 büyüklüğündeki iki depremin tatbikatı 2019 yılında gerçekleşti.

2019 yılında Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu liderliğinde Kahramanmaraş’ta Ulusal Deprem Tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği, Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depreme Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, 3 bin 500 personelin katılımı sağlandı.

“SIKIŞACAĞIMIZ ALANLAR VAR”
Gerçekleştirilen tatbikata ilişkin o dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, “Elbette bu bir tatbikat. Allah korusun tatbikat gerçeğe dönerse sıkışacağımız alanlar olacak. Bunları tatbikatlarda görerek mümkün olduğunca zamanında mesajlarımızı iletebileceğimiz, ulaşabileceğimiz tüm tedbirleri burada almaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

SÖZ KONUSU TATBİKAT YILLAR SONRA GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ
2019 yılında gerçekleştirilen tatbikat 2023 yılında gerçeğe dönüştü. 6 Şubat 2023’te sabah saatlerinde 2019 yılında tatbikat yapılan yerde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Büyük bir yıkıma ve 20 binin üzerinde cana mal olan depremler 10 ili etkisi altına aldı.

AFAD’IN KOORDİNASYONU’NU SAĞLAMAK İÇİN TÜRKİYE’YE ÇAĞIRILDI!
2019 yılında yapılan tatbikat esnasında AFAD Başkanı olan Güllüoğlu, 2020 yılında Tanzanya Büyükelçisi olarak atandı. Yaşanan depremde çıkan aksaklıklardan dolayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Herkesin bildiği ve gördüğü gibi; AFAD'ın depreme müdahalede ve koordinasyonda yetersiz kaldığı ayan beyan ortaya çıkmıştır” diyerek İçişleri Bakanlığı’na ve AFAD’a tepki gösterdi. Birçok depremzede de Torun’un gösterdiği tepkiye benzer tepkiler gösterince, planlama, koordinasyon ve acil müdahalede yetersiz kalmakla eleştirilen AFAD’ın koordinasyonunu sağlamak için Büyükelçi Güllüoğlu, Türkiye’ye çağırıldı. Türkiye’ye dönen Güllüoğlu sosyal medya hesabı üzerinden “Adana’dayız. Dışişleri Bakanlığı, AFAD ve Adana Valiliği olarak yurtdışından gelen yardımları koordine ediyoruz” ifadelerini kullanarak AFAD’ın çalışmalarında bir sorun olmadığı mesajını verdi.

DEPREMDEN ÖNCE AFAD’A YENİ ATAMALAR YAPILDI!
Kahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen büyük depremlerden önce 11 Ocak 2023 tarihinde AFAD'a şu atamalar yapılmıştı: AFAD'da açık bulunan Başkan Yardımcılığı’na Mülkiye Müfettişi Uğur Sezer, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü’ne Orhan Tatar, Afetlere Müdahale Genel Müdürlüğüne İsmail Palakoğlu, Barınma ve Yapım İşleri Genel Müdürlüğü’ne Ahmet Nehar Poçan, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Mustafa Havan, Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’na ise Mülkiye Müfettişi Önder Bozkurt atandı.

Oğuzhan GÜLTEKİN / https://www.habersanliurfa.net/

(Bu haber kaynak gösterilmeden ve haberin linki verilmeden paylaşılamaz. https://www.habersanliurfa.net/)




AFAD gündem İçişleri Bakanlığı