32 YILDIR GAP NEDEN TAMAMLANMIYOR?

TAKİP ET

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakan Bekir Pakdemirli'ye GAP projesinin 32 yıldır tamamlanmasının sebeplerini sordu.

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakan Bekir Pakdemirli'ye GAP projesinin 32 yıldır tamamlanmasının sebeplerini sordu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri komisyondan geçti. Tüm gün muhalefetin eleştirilerini dile getirdiği komisyonda AKP ve MHP’li milletvekilleri bütçeye dair övgüler dizdi. Görüşmenin son kısmında muhalefet milletvekillerinin yönelttiği sorular ve Bakan Bekir Pakdemirli arasında yer yer gerginlik yaşandı. Muhalefet partilerinin verdiği 4 önerge reddedilirken, iktidar partisinin verdiği iki önerge kabul edildi.

Komisyonda  Şanlıurfa Milletvekillerinden HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, GAP projesinin 32 yıldır tamamlanmasının sebeplerini sorarken, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de yanmış ormanlık alanların imara açılmasının önüne geçmek için bir çalışma olup, olmadığına dair bilgi talebinde bulundu.

‘MORALİNİ YÜKSEK TUTMAK GEREKİR’
 
Sorulan sorular ardından Bakan Pakdemirli, hem değerlendirme hem de sorulara yanıt verdi. “Her şey güllük gülistanlık, her şey iyi” deme imkanları olmadığını belirterek konuşan Pakdemirli, görevde bulunduğu 3,5 yılda büyüme patikasını korumaya çalıştıklarını aktardı. Tüm dünyanın zor günler yaşadığını dile getiren Pakdemirli, önemli olanın çiftçinin, köylünün moralini yüksek tutmak olduğunu savundu. Çiftçiliğe ve kıra gençlerin yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, çarenin de sektörü övmekte buldu. Pakdemirli, “ ‘Ya çiftçi bitti’, ‘Çiftçi para kazanamıyor’ deme şansına sahip değiliz diye düşünüyorum. Yani tarımda pozitif bir hava estirme zorunluluğumuz var” dedi.
 
TÜRKİYE DÜNYA’DA 31’İNCİ SIRADA
 
Tarımda ilk 10 girildiğini söyleyen Pakdemirli, “Türkiye tarım ve hayvancılıkta kaynaklar açısından merayı da kattığınız zaman dünyada 31’inci sıradadır. Dünyada 31’inci sırada olup da ilk 10’a girebilen ülke hakikaten azdır. Çiftçimizim elini ayağını öpmemiz lazım. Ona moral vermemiz lazım. Her insanımız moralle çalışır, bakanınız da öyle çalışır, milletvekilleriniz de çiftçileriniz de öyle çalışır. Bardağın boş tarafını elbette görelim ama biraz dolu tarafına da bakıp, boşla doluyu beraber görelim” diye konuştu.
 
İktidara yönelik eleştirilerin bürokratlara da yapıldığını ve onların AKP tarafından atanmadığını dile getiren Pakdemirli, “Bu bürokratları bulduk, ondan sonra sizde iktidara gelirseniz bulduğunuzla çalışacaksınız. Bu memleketin yetiştirdiği evlatlar, bunlar kapasitesiz değiller. Biz sizler gibi onları da tehdit etmiyoruz, onu da söylemek istiyorum. Fırsat veriyoruz, ilk hatalarında görevden almıyoruz, onu da söyleyeyim” dedi.
 
ÇİFTÇİ ZARAR ETMİYOR SAVUNMASI
 
Çiftçinin genel itibariyle zarar etmediğini savunan Pakdemirli, geleceğe yönelik endişesi olduğunu söyleyerek, bir kez daha en önemli desteğin moral olduğunu savundu. Türkiye’nin dünyaya açık bir ülke olduğunu söyleyen Pakdemirli, “Dışarıdaki fiyat değişikliklerinden etkilendiğimizi, buranında da devletin imkanları doğrultusunda bir miktar sübvanseyle, bir miktar da bu işlerin mümkün mertebe fiyat mekanizmalarıyla ayarlanması gerekiyor. Ne ben ne de arkadaşlarım, ne emperyalizmi ne çok uluslu şirketleri ne lobileri biz bu işleri filan bilmeyiz. Bizim bir tane doğrultumuz var, bir tane nirengimiz var. O nirenginin adı: Çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz, yetiştiricimiz, onun dışında başka bir nirengi noktamız yok, olmaz da zaten” sözleriyle savundu.
 
Pakdemirli, Uruguay’dan gelen hayvan ithalatında bakanlıktan birinin para aldığı iddialarını araştırdığını, bulgu olmadığını öne sürdü.

gap hdp urfa milletvekili nusrettin maçin meclis plan ve bütçe komisyonu