35 Yıllık Kara Leke

TAKİP ET

Sivilleri hedef alan en büyük kimyasal saldırı olarak tanımlanan Halepçe Katliamı'nın üzerinden 35 yıl geçti.

16 Mart 1988’de insanlık tarihinin en korkunç soykırımlarından biri Halepçe Katliamı, Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşti. Irak'ın beşinci Cumhurbaşkanı devrik diktatör Saddam Hüseyin idaresindeki Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen katliamda binlerce insan hayatını kaybetti.  İran-Irak arasında gerçekleşen savaşın sonuna doğru Irak savaş uçakları Halepçe kentini zehirli gazlarla bombaladı.

SAATLERCE BOMBALADILAR

1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürülen “Enfal Soykırımı”nın en acı ve en son etabı olan bu soykırım 12 Mart 1986’da başlayıp 7 Haziran 1989’da sona erdi. Irak Hava Kuvvetleri, kente atılacak olan kimyasal silahın etkili olabilmesi için önce evlere zarar verip camlarını kırdı. Ardından kimyasal bombalar devreye sokuldu. 16 Mart 1988 sabahında ise Irak Hava Kuvvetlerine ait uçaklar 40 bin nüfuslu Halepçe'ye saatlerce zehirli gaz bombaları yağdırdı. İkinci saldırı başladığında ortaya elma kokusuna benzer bir koku yayıldı. Halepçe halkının üzerine kara bir bulut gibi çöken elma kokusu, bölgeyi ölüm tarlasına çevirdi. 

DSÖ: HALEPÇE KATLİAMI’NDA 43 BİNDEN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ!

Halepçe Katliamında çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, 10 binden fazla kişi de yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43 bin 753’e aşkın kişinin ölümüne, 61 binden fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu.
 

Halepçe Katliamı gündem son dakika