ABD'den Türkiye'ye Ayak Oyunları!

TAKİP ET

SavunmaSanayiST, Rusya'dan S-400 Hava Savunma Sistemi tedarik etmesinin gerekçe göstererek Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD'nin, artan maliyetlerden dolayı ek ödeme talep ettiğini iddia etti.

Eylül 2021’de F-35 programından çıkarılan Türkiye, ortalık süresinde 1.4 milyar dolarlık ödeme yaptı. Türkiye yapılan ödemelerin geri alınması için ABD ile çeşitli temaslarda bulunurken ödemenin geri yapılabilmesi için ABD tarafından ek bir ödeme talep edildi. Türkiye’den ek ödeme isteyen ABD, F-35 üretiminde etkin rol alan Türk şirketlerinin, ABD tarafından Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar yüzünden programdan çıkarılmaları ve F-35 tedarik zincirinde kesintiler ve maliyet artışı yaşanması bahanelerini gerekçe gösterdi.

“ÖDEDİĞİMİZ PARAYI GERİ BEKLİYORUZ”
ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Ankara’da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yapılan ortak basın toplantısında sürece tepki göstererek, “Türkiye F-35 programından tek taraflı olarak çıkarıldı. Ödediğimiz parayı geri bekliyoruz. Biran önce sürecin neticelenmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE NEDEN F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILDI?
Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sistemi tedariki gerçekleştirildiği gerekçesi ile ABD tarafından 2018 yılında Türkiye F-35 programından çıkarıldı. 1 Ağustos 2018 tarihinde ABD Senatosunda onaylanan Türkiye’ye yönelik F-35 ambargosuna ilişkin karar, 13 Ağustos 2018 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Türkiye, 18-0001 ve 18-0002 kanat numaralı iki F-35 jetlerini Haziran 2018’de ABD’de düzenlenen törenle teslim almıştı. ABD, ilk olarak eğitim sebebiyle orada bulunan bu uçaklara el koydu. Daha sonrasında ise Türkiye’ye teslim edilmek üzere üretilen 4 adet F-35 uçağının teslimatını askıya aldı.

ABD F-35 S-400 gündem son dakika