Abdurrahman Buluntu Hoca Kimdir?

TAKİP ET

Abdurrahman Buluntu Hoca, Şanlıurfa'nın yetiştirdiği en büyük din alimlerinden biri kabul edilmektedir. Peki, Abdurrahman Buluntu Hoca kimdir? Mezarı nerededir? İşte cevapları..

Abdurrahman Buluntu Hoca, Ahmed Efendi’nin oğludur. 1868 yılında Urfa’da dünyaya gelen Buluntu Hoca’nın torunu ise Urfa’nın eski Milli Eğitim Müdürlerinden olan Nejat Ergüven’dir. Ergüven, Buluntu Hoca Kütüphanesi için tarihi evini de tahsis etmiştir.

ABDURRAHMAN BULUNTU HOCA KİMDİR?

Buluntuzade Ahmed Efendi’nin oğlu olan Abdurrahman Buluntu, halk arasında daha çok ‘Buluntu Hoca’ olarak tanınmıştır. Urfa’de şehrin yetiştirdiği büyük din alimlerinden biridir. 1868 yılında kentte doğan Buluntu Hoca’nın ilk hocası ise Hacı Mustafa Hafiz Efendi’dir. Bunun yanı sıra Hacı Ramazan Hafız Efendi’den de dersler almıştır. Bu derslere Miftahizade Hasan Açanal da eşlik etmiştir.

Abdurrahman Efendi, aldığı derslerin ardından Suriye’ye gitmiştir. Suriye’de 10 yıl boyunca kalan Abdurrahman Efendi, ilim dersleri almaya devam etmiştir. Hem Arapça hem de İbranice bilgisine sahiptir. Buluntu Hoca, ölümünden 15 yıl önce, torunu olan Nejat Ergüven’den yeni Türk alfabesini kendisine öğretmesini istemiş ve bu alfabeyi de öğrenmiştir.

Suriye’de 10 yıl kaldıktan sonra Urfa’ya dönen Buluntu Hoca, burada medrese eğitimini tamamlamıştır. Bu eğitimin ardından ise amcasının kızı olan İslim hanımla evlenmiştir. Bu evlilikten 5 kızı ve oğlu olmuştur. Oğullarından biri kervanda hastalanıp hayatını kaybederken, bir diğeri ise Çanakkale’de şehit olmuştur. Bir diğer oğlu ise Suriye’de kuyuya düşerek yaşamını yitirmiştir. 

Eğitimini tamamlamasının ardından Halil’ü Rahman Medresesinde yıllarca gençlere ders vermiştir. Ders verdiği gençler arasında Zeki Hoca ve Arap Hoca gibi daha sonra ünlü olmuş simalar da vardır. Kendisine bir dönem müftülük de teklif edilmiştir. Ancak Hoca, bu yükün ağır olduğunu söyleyerek, teklifi geri çevirmiştir. Bu dönemde Saraçzade Abbas Vasık Efendi’den ders aldığını da belirtmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Boybeyi soyadını kullanmış, Cumhuriyet döneminde çıkarılan kanunla birlikte Buluntu soyadı tescil edilmiştir. Buluntu Hoca, 23 Kasım 1967 yılında vefat etmiştir. Cenazesi ise Halilürrahman gölünün güneyinde yer alan Halilürrahman Camii haziresine gömülmüştür. 

HALİLÜRRAHMAN KÜLLİYESİ

Halilürrahman Camii haziresi, yapının doğusuna bitişik olarak bulunan küçük bir mezarlıktır. Bu mezarlıkta Buluntu Hoca’nın yanı sıra Şazeli Şeyhi Ali Dede türbesi de bulunmaktadır. Türbelerle birlikte Osmanlı döneminden kalma bazı mezarların bulunduğu da bilinmektedir. Bu mezarlara defnedilenlerden bazıları, Miftahizade Abrruhman Efendi, Müderris Muhammed Efendi, Miftahizade Hacı Muhammed Efendi ve Hacı Hafız Mustafa Efendi’dir. Bu kişilerin Urfalı alim ve evliyalar olduğu da bilinmektedir.
Bu mezarlıkta bulunan şahideler Osmanlı dönemine ait şiir ve hat sanatının benzersiz örneklerini taşımaktadır. Bununla birlikte tarihi mezarlıkların üzerine yapılan yeni gömüler nedeniyle, eski şahideler kırılmıştır. Kimisi ise yenileriyle değiştirilmiştir. Bu durum tarihi dokuya ciddi oranlarda zarar vermiştir.

Buluntu Hoca kimdir Abdurrahman Buluntu Hoca