Açar, Bu Bir Memleket Meselesi

TAKİP ET

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, 'Acele kamulaştırma' kararı alınan Haşimiye Özdiker Çarşısının yıkılması konusunda çarşı esnafının çekincelerine katılmadıklarını belirtti.

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, ‘Acele kamulaştırma’ kararı alınan Haşimiye Özdiker Çarşısının yıkılması konusunda çarşı esnafının çekincelerine katılmadıklarını belirtti.

Şanlıurfa’nın tarihi yapılarının turistik açıdan daha iyi değerlendirilebileceğine vurgu yapan Açar,  bu konuya ‘Bir memleket meselesi’ gözüyle bakmak gerektiğini anlattı.
Açar’ın sosyal medya adresinden yaptığı yorum aynen şöyle:
”Özdiker Çarşısının kamusallaştırmasıyla ilgili sosyal medyada yapılan bir tür açıklamalar sonrası, durumun hem teknik analizini yapmak hem de bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak gereği hasıl olmuştur. Bu hususta sosyal ve teknik bir değerlendirme yapmak gerekirse;
Sadece bu konu özelinde değil genel itibarı ile bu şehirde ekseriyet, bilgi sahibi olmadan fikir sahibidir. Bu Şehir ne idarecilerin ne de paye peşindeki siyasetçilerin insafına ve inisiyatifine bırakılamayacak kadar Kadim bir beldedir.
Özdiker Çarşısının hukuki çerçeveden incelendiğinde; Cumhurbaşkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesine devredilmiş acele kamulaştırma kararı yetkisi olduğu görülmektedir.
Bu durum Büyükşehir Belediyesinin elini kuvvetlendirmekte olup topu taca atma lüksünü ortadan kaldırmaktadır.
Söz konusu taşınmazlar Meri İmar Planında incelendiğinde Meydan Lejandı ile işli olduğu görülmektedir.
Dolayısıyla söz konusu taşınmazlar imara aykırı bir yapılaşma konusudur ve ekonomik ömürlerini tamamlamaları halinde tekrar yapılması mümkün değildir.
Taşınmaz alan incelendiğinde turistik ve kültürel açıdan bölge ile direk organik bağının olmadığı, gerek satışı yapılan
ürün çeşitliliği gerek yapı tipolojisi bakımından turizme katkı sunan bir alan değildir.
Bu noktada yapılan bazı açıklamalarda; bu yapının Gümrük hanına entegre edilmesi gerektiği yönündeki söylemleri inşallah gerçek değildir diye düşünmeden edemedik. Aralarında yapı malzemesinden dönemine, tarihinden dokusuna, dağlar kadar fark olan bu yapıları birleştirme önerisi sırf konuşmak için konuşmaktır.
Alan şehircilik açısından incelendiğinde; meydan olması durumunda Arasa Hamamı ve Gümrük Hanı gibi her kente nasip olmayan yapıların cephe aldığı bir kentsel kullanım alanı olarak şehrin tarihine ve turizmine katkı sunacaktır.
Gümrük Hanı yapıldığı tarihten günümüze şehrin sosyal ve kültürel faaliyetleri için en uğrak noktalardan biri olmuştur. Günümüzde turistik değerini anlatmaya gerek bile yok. Ancak Bu şehrin en büyük sorunlarından biri de elimizde ki değerlerin pazarlamasını yapamamak.
Gümrük hanı Söz konusu kamulaştırma bittikten sonra yapılması gereken Gümrük Hanını daha işlevsel bir hale getirmektir.
Bu konuda Türkiye’den örnekler verecek olursak olan Diyarbakır Deliler Hanı, Tokat Yazmacılar Hanı, Bursa Issız Han, İzmir Abacıoğlu Hanı, Urfa Samsat Han v.b.
Koruma kullanma dengesi çerçevesinde akşam 5 te kapılarını kapatan bir yapı değil de 24 saat yaşamın sürdüğü, gece belki de konaklamaya yönelik fonksiyonları barındıran bir yapı olması hususunda üzerine çalışılmalıdır. Bu çalışma atıl durumda ki diğer hanlarda da yapılabilir.
Bu alanın kamulaştırılmasında çarşı esnafımızın çekincelerini anlıyoruz ama çekincelere katılmıyoruz.
Kamulaştırma olunca ‘yağma hasanın böreği’ olmuyor.
Diğer tarafta idarecilerimiz için bu husus ‘kim ne der’, ‘nasıl tepkileri almayız’ meselesi değil memleket meselesi olmalıdır.”

Urfahizmet

memleket meselesi şanlıurfa şehir plancıları odası haşimiye özdiker çarşısı