"AFAD'da Çadır Skandalı Yaşandı"

TAKİP ET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 'AFAD 2,5 yıl boyunca Kızılay'dan çadır almadı, sipariş verilen yandaş şirketin teslimat yapmadı, bu nedenle stoklar yetersiz kaldı.'

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AFAD’ın 2,5 yıl boyunca Kızılay’ın tesisinden çadır almadığını, sipariş verilen yandaş şirketin teslimat yapmadığını bu nedenle stokların yetersiz kaldığını iddia etti. Torun, “Biz sizin hangi dolapları çevirdiğinizi tek tek biliyoruz. Yüzbinlerce vatandaşımız deprem bölgesinde çadır bekliyor. AFAD’ın elinde stok yok. Canımızı emanet ettiğimiz AFAD’ın gerçek yüzü budur” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösteren Torun, “Uyduruk bir deprem tatbikatından başka, depreme hazırlık konusunda hangi adımı attın? Günlerce enkazlara ulaşamayan, yardımlara el koyup, geciktiren değil misin? Tüm itibarı enkaz altında kalan sen değil misin?” diye sordu.

GÜNLERDİR İÇİMİZE ATIYORUZ

Gelinen aşamada gerçekten üzülerek söylüyorum ki, siyasi iktidarın plansızlığı ve liyakatsizliği ülkemize telafisi mümkün olmayan zararlar vermiştir. Günlerdir susuyoruz, her şeyi içimize atıyoruz. Ama vatandaşımızın halini gördükçe üzülüyoruz. İlk günden bu yana “AFAD’dan başka koordinasyona izin vermeyeceğiz, her şeyi AFAD yapacak” denilmiştir. Belediyelerimizin ve hayırseverlerin, arama-kurtarma çalışmaları ve yardımları sekteye uğratılmıştır. Herkesin bildiği ve gördüğü gibi; AFAD’ın depreme müdahalede ve koordinasyonda yetersiz kaldığı ayan beyan ortaya çıkmıştır. Günlerce enkazlara ulaşılamamış, belediyelerimizin el konulan yardımlarının ihtiyaç sahiplerine iletilmesinde geç kalınmıştır.

2,5 YIL ÇADIR ÜRETİLMEMİŞ

Ülkemiz bir deprem bölgesidir. Dolayısıyla AFAD’ın gereken tedbirleri önceden almış olması gerekir. Zaten AFAD bu amaçla kurulmuştur. Görevlerinden biri de barınma ihtiyacıdır. AFAD’ın, olabilecek her afete karşı gerekli çadır stoğunu elinde bulundurması gerekir. Ancak bugün, çadırların yetersiz kaldığı, hala sokakta kalan insanlarımızın varlığıyla ispatlanmıştır. AFAD’ın elinde, büyük bir afete karşı en az 250-300 bin çadır stoğu olması gerektiği bilinmektedir. Ancak 27 Eylül 2019’da AFAD’ın kendi yaptığı açıklamaya göre stoktaki çadır sayısı 100 bin bile değildir.

AFAD’da Çadır Skandalı CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun