Ahmet Eşref Fakıbaba Kimdir?

TAKİP ET

Şanlıufa'nın en çok tanınan isimlerinden biri olan Ahmet Eşref Fakıbaba, belediye başkanlığı, milletvekilliği ve bakanlık görevleri yürütmüş önemli bir siyasetçi. Peki, Ahmet Eşref Fakıbaba kimdir? Yaşamı ve siyasi kariyeriyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları…

AHMET EŞREF FAKIBABA KİMDİR?

Ahmet Eşref Fakıbaba, 16 Aralık 1951 yılında, Urfa’nın Birecik ilçesinde dünyaya geldi. Doktor ve siyasetçi olan Fakıbaba, Şanlıurfa Eski Belediye Başkanı ve milletvekili görevlerini üstlendi. Bunun yanı sıra 2017 ve 2018 yıllarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yaptı.

Gül Fakıbaba ie yaptığı evlilikten Esin ve Selin adında iki kızı vardır. Fakıbaba’nın yaşamında dikkat çeken ayrıntılardan biri ise dizi oyunculuğudur. 1997 yılında Ahmet Eşref Fakıbaba Fırat dizisinde rol almıştır.

AHMET EŞREF FAKIBABA’NIN YAŞAMI VE DOKTORLUK KARİYERİ

Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Birecik’te başlayan ilk öğretiminin ardından liseyi de burada bitirdi. Birecik Lisesi’nden mezun olan Fakıbaba, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. Erzurum’da bulunan Atatürk Üniversitesi’nde 1975 yılında lisans öğrenimini tamamlandı. 1982 yılında ise İstanbul Taksim İlkyardım Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı oldu. Uzmanlığının almasının ardından aynı yıl içerisinde Iğdır Devlet Hastanesi’nde göreve başladı. Burada iki yıl başhemlik yapan Fakıbaba ardından 1984 yılında Birecik Devlet Hastanesi’ne geçiş yaptı. Takvimler 1992 yılını gösterdiğinde ise Şanlıurfa SSK Hastanesi’ne tayin oldu ve 11 yıl boyunca burada başhekimlik yaptı.

AHMET EŞREF FAKIBABA’NIN SİYASİ KARİYERİ

Fakıbaba, siyasi arenaya ilk olarak AK Parti’den girmiştir. 2004 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olan Fakıbaba, Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 2009 yılına gelindiğinde ise AK Parti içerisinde temayül yoklamasında birinci çıkmasına rağmen aday gösterilmedi. Aday gösterilmemesi üzerine Fakıbaba, 2009 yılının Ocak ayında partisinden istifa etti ve seçimlere bağımsız aday olarak girdi. Saadet Partisi bu seçimlerde Fakıbaba’nın adaylığına açıça destek verdi. 29 Mart 2009 günü gerçekleştirilen seçimlerde oyların yüzde 44’ünü alan Fakıbaba, yeniden Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 2010 yılında ise Saadet Partisi’ne katıldı.

Şanlıurfa 2012 yılında ‘büyükşehir’ olurken, Fakıbaba, Numan Kurtulmuş’un partiden ayrılmasını gerekçe gösterdi ve Saadet Partisi’nden ayrıldı. 2013 yılının ocak ayında ise yeniden AK Parti’ye katıldı. 2014 yerel seçimlerinde aday olmadı ve 10 yıllık Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevini bıraktı.

Haziran 2015’de yapılan ve dört ay sonra tekrarlanan seçimlerde ise AK Parti’den Şanlıurfa milletvekili oldu. 2018 yılında yapılan seçimlerde yeniden milletvekili seçilmeyi başardır. 2017-2018 yılları arasında ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı görevini üstlendi.

20 Ekim 2022’de AK Parti üyeliğinden ve milletvekilliğinden istifa eden Fakıbaba, 26 Ekim 2022 tarihinde ise İYİ Parti’ye katıldı.