Arama Kurtarma Ekiplerinin Aklında Kalan Türkiye

TAKİP ET

Deprem sonrası Türkiye'ye destek veren ülkelerin arama- kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlayıp geri döndüler. Ülkelerine dönen ekipler ülkelerindeki basın kuruluşlarına Türkiye ile ilgili ilginç açıklamalarda bulunuyorlar.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan olan ve çok sayıda ilde hissedilen 7,7 ve 7,6’lık büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında “Seviye 4" alarm ilan edildiği duyuruldu. Seviye 4 “en üst düzey alarm” anlamını taşıyor ve Uluslararası desteğe ihtiyaç var anlamına geliyor. Türkiye’nin Seviye 4 Alarmı sonrasında 100 ülke cevap verdi. Bu ülkelerden 84'ünden 10 bin 943 arama kurtarma personeli çalışmalara katıldı. Ülkelerin ekipleri çalışmalarını tamamlayıp geri döndüler. İşte ülkelerine dönen ekiplerden bazılarının Türkiye ile ilgili açıklamaları;

Avusturyalı Laura Nusko, 'Beni en çok şaşırtan şey, gördüğümüz inanılmaz misafirperverlik ve minnettarlık.'

Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için Avusturya'dan bölgeye giden iki ekipten ilki olan Vorarlberg'den kısa adı SARUV arama kurtarma ekibi geri döndü. Arama kurtarma birimi üyeleri, deprem bölgesinde yaşadıklarını kamu yayıncı kuruluşu ORF'ye anlattı. Ekip üyesi Sandro Ess deprem bölgesinin "tarif edilemez" bir durumda olduğunu söyledi. Sağlık çalışanı Laura Nusko da deprem bölgesindeki insanların orada arama kurtarma faaliyetleri yürüten ekiplere çay ve yemek ikramında bulunup, teşekkür ettiklerini ifade ederek, "Beni en çok şaşırtan şey, (depremzedelerde) gördüğümüz inanılmaz misafirperverlik ve minnettarlık. Böyle bir durumda bunu gösteriyor olmaları beni çok etkiledi." görüşünü paylaştı.

Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı: Gözyaşlarına hakim olamadı.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla Türkiye'ye gelen Yunan ekip, büyük ilgi ve sevgiyle karşılandıklarını anlattı. Türk basınında Yunan arama kurtarma ekibi için yayımlanan "dostluk" mesajlarını yorumlayan ekip, Türk halkının, yaşadıkları zorluklara rağmen kendilerine son derece dostane ve "aileden biri" gibi davrandığını belirtti. Depremzedelerin yaşadıkları zorlukları bir yana bırakıp kendilerine çay, yemek, tatlı gibi ikramlarda bulunmaya çalıştığını ifade eden ekip, Türk halkıyla aralarında çok güzel bir iletişim oluştuğunu dile getirdi. Sağlık Ekibi Başkanı Sokratis Dukas, "Her nereye gidersek gidelim, Yunan olduğumuzu söyleyince bize herkes kucak açtı." diye konuştu.

ABD’li arama kurtarma ekibi üyesi John Morrison: Türkiye inanılmaz derecede dayanıklı bir ülke

Yaşanan 2 büyük depremin ardından bölgeye gelen ABD’li arama kurtarma ekibi üyesi John Morrison, katıldığı televizyon programında, "Bu ülkenin inanılmaz derecede dayanıklı olduğunu biliyorsunuz” dedi. “Bu kesinlikle geniş alana yayılmış bir yıkım. Bu ülkenin inanılmaz derecede dayanıklı olduğunu biliyorsunuz. Karşılaştığımız insanlar burada olduğumuz için çok memnun ve burada yaşayanlar adına minnettarlar. 

Deprem bölgesinden ayrılan Güney Koreli doktorun veda notu: "Ailelerini kaybeden Türkiye halkına, bir kişiyi daha kurtaramadığım için üzgünüm." 

Arama Kurtarma Ekipleri