Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki Görevi Neydi?

TAKİP ET

Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü ülkede çeşitli programlarla kutlanmaya devam ediliyor. Çanakkale Zaferi'yle ilgili olarak en çok merak edilen konulardan biri ise Mustafa Kemal Atatürk'ün bu savaştaki rolünün, görevinin ve rütbesinin ne olduğu sorularıdır. Kurtuluş Savaşı yolunda önemli bir tecrübe olan Çanakkale Savaşı sonrasında Atatürk, Anafartalar Kahramanı ilan edildi. Peki, Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki rütbesi neydi ve hangi birliğin komutanıydı?

Çanakkale Savaşı’nda on binlerce şehit ve gazi verilirken, vatan topraklar kahramanca müdafaa edildi. Zaferin 108. yıl dönümünde ülke çapında birçok resmi organizasyon düzenliyor. Çanakkale şehirleri için gün boyunca birçok farklı yerde Kur’an okunacak ve şehitlerin adlarına hatim duaları yapılacak. Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü olması sebebiyle, savaşın birçok teferruatı da merak ediliyor. Merak edilen konuların başında ise Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki rütbesi ve görevi geliyor. “Atatürk Çanakkale Savaşı’nda hangi birliği komuta ediyordu” sorusu, gündemin ilk sıralarında yer alıyor.
ATATÜRK’ÜN ÇANAKKALE SAVAŞI’NDAKİ GÖREVİ NEYDİ?
Birinci Dünya Savaşı’nın 1914 yılında başlamasıyla birlikte, geniş çaplı cepheler kuruldu ve büyük çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalardan belki de en önemlisi ise Çanakkale Savaşı’dır. Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunu değiştiremese dahi, dünyanın farklı noktalarını ciddi boyutlarda etkileyecek şekilde sonuçlar doğurmuştur. Yaşanan savaşın ardından, İtilaf Devletleri “Çanakkale geçilmez!” diyerek yaşanan bu kahramanlık destanının boyutlarını da gözler önüne sermiştir. Peki, Mustafa Kemal Paşa’nın Çanakkale Savaşı’nda vazifesi, unvanı ve başarıları nelerdir? 
Çanakkale Boğazı’nı geçmeye kalkan İngiliz ve Fransız donanması 18 Mart 1915 günü ağır kayıplar verdi. Yaşanan bu kayıpların ardından Gelibolu Yarımadası’na asker çıkarmak istediler. 25 Nisan 1915 gününde Arıburnu’na çıkan İtilaf Devleti kuvvetlerini ise Mustafa Kemal Atatürk’ün tümeni karşıladı. Bu çıkarmada Atatürk, 19. Tümen’i komuta etmiştir. Conkbayırı’nda düşmanı, bu tümen durdurmuştur. Bu başarının ardından ise Mustafa Kemal, albaylık rütbesini almıştır. 
ANAFARTALAR GRUBU KOMUTANI ATATÜRK
İngilizler aldıkları kayıpların ardından yeniden taarruza geçmek istedi. 6-7 Ağustos 1915’te Arıburnu’nda başlayan taarruzda, Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal, yine bölgedeki askerleri komuta ediyordu. 9-10 Ağustos tarihinde Kemal Paşa’nın önderliğindeki ordu, Anafartalar Zaferini kazandı. Bu gelişmenin ardından 17 Ağustos’ta Kireçtepe ve 21 Ağustos’ta ise 2. Anafartalar zaferleri kazanıldı. Çanakkale Savaşların Türk ordusu yaklaşık olarak 253 bin şehit vermiştir. Buna karşın vatan toprakları, güçlü İtilaf Devletleri donanmasına karşı başarılı bir şekilde korunmuştur. Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen “Ben size Taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” emri, b cephenin kaderini değiştiren olaylardan biri olarak hafızalara kazınmıştır.
Mustafa Kemal yaşanan bu savaşların ardından 1916 yılında Edirne ve Diyarbakır’da görev alırken, 1 Nisan 1916’da ise tümgeneralliğe yükseltilmiştir.