Bakan Bozdağ ve Süleyman Soylu Açıklamalarda Bulunuyor!

TAKİP ET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulunuyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulunuyor.

“184 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ”
“Enkaz kaldırma çalışmalarını yıkılan binalarda tamamladık” diyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Vefat edenlerle ilgili kimliklendirme tamamen tamamlandı. Diyarbakır'da vefat edenlerden kimliklendirilmeyen kalmadı. Deprem sürecinden sonra adli süreçlerin sağlıklı işlemesi amacıyla tüm çalışmalar yürütülüyor. Adli soruşturmalar nedeniyle ceza soruşturmasına esas olmak üzere binalardaki delil tespit işlemleri devam ediyor. Aksi yöndeki beyanların gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim. 7 bin 598 bilirkişi incelemesi yapıldı. 184 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini, 71 kişi hakkında yakalama kararı verildiğini, 55 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu, şu anda 2 kişinin gözaltında olduğunu burada ifade ediyorum” dedi.

“YAĞMA KONUSUNDA ALGI OPERASYONLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
Deprem bölgelerinde yaşanan yağma ve hırsızlık vakalarına da değinen Bozdağ, “Hırsızlık vakalarına baktığımızda 351 vaka olduğunu görüyoruz. Yağma konusuna gelince vaka sayısı sadece 4'tü. Tutuklama sayısı da 4'tür. Adli veriler yağma konusundaki algı operasyonunun gerçeği yansıtmamaktadır. Dolandırıcılıktan 7 kişi tutuklandı” şeklinde konuştu.

SADECE ANTAKYA’DAN 15 MİLYON TON ENKAZ KALDIRILACAK
“Bu afetin büyüklüğünü deprem olarak tanımlamak, bu afeti tam olarak anlatamamak gibi bir anlayışla karşı karşıya bırakır” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu kadar yaygınını, bu kadar insanı etkileyenini hiç görmedik, tecrübe etmedik. Şu anda ne kadar enkaz kaldırılacağına dair aşağı yukarı hesap ediliyor. Sadece Hatay'ın Antakya'sında 15 milyon ton. 3-4 ay içerisinde bitirilebilecek bir enkazdan bahsediyoruz. 26 binin üzerinde arama-kurtarma çalışması yapılan bina var” diye konuştu.

“İNSANLARA İKİNCİ BİR AFET YAŞATMANIN GEREĞİ YOK”
Fahiş kira artışlarına dikkat çeken Soylu şunları söyledi; “Bu büyük depremden istifade etmek isteyenler olabilir. Örneğin fahiş kira artışları deprem bölgesinin deprem kadar acıtıcı bir gerçeğidir. Bu bizi üzmektedir. Tabii devlet olarak gereğini yerine getiriyoruz. İnsanlara 2. bir afet yaşatmanın gereği yok.”

“İLK KEZ BİR AFETTE KİRACILARA KİRA YARDIMI YAPILIYOR”
Konteyner şehirlerle hazırlıkların devam ettiğini belirten Soylu, “Toplam başvurusu sayısı 421 bin oldu. Değerlendirmeler ve başvurular devam ediyor. 93 bin 623 konteynerın hazırlıkları yapıldı. Bunların 70 bini tamamlandı. Gerek konteynerler olsun, gerek kiralar olsun destek olacak. İlk kez bir afette kiracılara kira yardımı yapılıyor. Taşınma yardımı 15 bin lira. Kira yardımı da ilk kez yapılıyor. Vatandaşımızın bu deprem sonucunda mağdur olmaması için süreç çalışıyor" bilgisini paylaştı.

Bekir Bozdağ Süleyman Soylu gündem