BALIKLIGÖL' DEKİ BALIKLARI YİYEN KÖR OLUR / EFSANE Mİ? GERÇEK Mİ?

TAKİP ET

Kendimi bildiğimden beri HZ İbrahim ve Halil-ül Rahman ile ilgili bilgilerin bir kısmını Kur'ian' ı Kerim' den,bir kısmını da ,efsanelerden öğrendim.

Kendimi bildiğimden beri HZ İbrahim ve Halil-ül Rahman ile ilgili bilgilerin bir kısmını Kur’ian’ ı Kerim’ den,bir kısmını da ,efsanelerden öğrendim. Duyduğum ama şahit olmadığım bir efsanenin canlı şahidi ile konuşunca Urfa’ da yaşanmış birçok doğa üstü olayların olduğuna karar verdim.

Yaşadığımız toplumun vazgeçilmez sorularından birini hepimiz biliyoruz” nerelisin? Bu sorudan sonra birçok konunun başlamasına vesile olur ve sohpet koyulaşır.
Bana da , yeni atandığım okulda “ nerelisin” sorusunu sordular. Urfalıyım diyince , hemen “Balıklı göl’ den balık yedin mi ?” diyince : “Balıklı Göl’ deki balıklar kutsaldır yenmez “ cevabını verdim. Benim cevabımla ;arkadaşım anlatmaya başladı:

- Benim dedem 1920’ li yıllarda Urfa’ da kadı olarak görev yapıyormuş. Müslümanlarla Ermenileri biribirine düşüren Fransızların kalleşliği ile toplu katliyamlar yapılmış(Yaşanan olayları anlatırken halen ağlardı)Çok sayıda insanın ölmesi dedemi çok üzmüş. Gördüklerine dayanamamış. Sonra da bu acıları unutmak istediğini söylemiş. Alışkın olmadığı halde yakınındakilerden birisi de” bir kadeh rakı iç rahatlarsın” demiş. Dedem de : Öyleyse bana rakı getirin” demiş. Ama yanında balık isterim” diyince yanındakiler” Akşam vakti Urfa’ da balığı nereden bulalım.” demişler.
- Nereden ne demek gidin Balıklı Göl’ den geririn , diyince :

- Balıklı Göl’ ün balıkları kutsaldır, yenmez.Demişlerse de ; dedem ısrar etmiş. Yanına misafir gelen bekar bir amcam da dedemin sıkıntısını görmüş, dayanamayıp ;Balıklı Göl’e gitmiş.Tuttuğu balıkları getirmiş, mangalda ızgara yapmış. Dedem rakı ile birlikte balıkları yemiş. Sabah uyandığında iki gözü de görmüyormuş.Dedem hangi doktora gittiyse gözlerinin görmesi mümkün olmamış. Günlerce ağlamış.Tövbe etmiş ama sonuç değişmemiş Dedemin yanına kim gelse hep bu olayı anlatırdı. Dedemin gözlerinin kör olması ile bu ceza bitmemiş. Balıkları tutan amcam da ; hayatı boyunca düzenli bir işi olmadı. Her işi olumsuzlukla sonuçlandı. Bu nedenle ailece Urfa ve Urfalı duyunca ailemizin yaşadığı bu unutulmaz cezayı hatırlarız” 

- Arkadaşımı dinleyince, çocukluğumdan beri duyduğum bu olayın efsane değil, gerçek olduğuna inandım. Arkadaşımın babası ile de karşılaştım. Bana ayrıntılı bir şekilde anlattı. Yaşadığımız yerin manevi değerini bilerek yaşar, kutsallarımıza değer verirsek, bizden sonraki nesillere, manevi değerlerle yaşamanın kurallarını öğretmiş oluruz 

Edibe Aydın

balıklıgöldeki balıklar kutsal mı balıklıgöldeki balıkları yiyen kör mü olur balıklıgöl efsanemi