Bas Davul Nasıl Çalınır?

TAKİP ET

 Enstrüman çalmak bireyleri stresten uzaklaştırır ve odaklanmayı artırır. Özellikle müzikle iç içe olan kişiler ilgi alanlarına uygun çalgıları keşfederek öğrenme pratiği edinebilir.

 Enstrüman çalmak bireyleri stresten uzaklaştırır ve odaklanmayı artırır. Özellikle müzikle iç içe olan kişiler ilgi alanlarına uygun çalgıları keşfederek öğrenme pratiği edinebilir. Son dönemlerde elektronik davul, bas davul oldukça popüler vurmalı çalgılar arasında yer alır. Özellikle rock, pop, geleneksel Türk müzik türlerinde bas davul sıklıkla kullanılır.
      

         

Davul silindir şeklinde vurmalı çalgılar arasında yer alır. Kenarları genellikle ahşap ve çeperli olur. Elektronik baterilerin kenar çeperleri daha esnek, farklı sesler çıkarmaya elverişlidir. Özellikle yüksek sesli, farklı tonlamaların uyumunu seven bireyler bas davul türlerini tercih etmektedir. Davul, iki kasnak arasında sıkıştırılmış gerilmiş deri bulundurur. El, baget ya da çubuk yardımı ile bu deriye vurulur ve sesler çıkar. Ritmik ve ahenkli şekilde çalınan davullar şenliklerde, düğünlerde, haber verme, uyarma amacıyla farklı şekillerde kullanılır. En sık kullanılan bas davullar çalınırken pedal olması gerekir. Bas davul çalınırken pedallara basıldığında sesler çıkar ve akustik davullara oranla daha yüksek ses elde edilir.

Davul Çalmanın Temel Kuralları
               
Davul çalmak için belirli seslerin ritim, ahenk uyumu üzerinde hâkim olunması gerekir. Aynı zamanda davul çalarken sol ve sağ el uyumlu, koordineli çalışması daha estetik eserlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Davul, tef, zil, bateri perküsyon çalgılar arasında yer alır. Perküsyon çalgılar vurmalı enstrümanlara verilen isimlerdendir. Elektronik bateri, bas davul, akustik bateriler perküsyonlara örnek olarak verilebilir.
  

             
Davul çalmak için öncelikle temsil edilen notaları bilmek gerekir. Notaların hızlı şekilde okunması ve uygulanması parçaların daha güzel çalınmasına yardımcı olur. Özellikle elektronik davul çalmak isteyen bireylere başlangıç olarak akustik davul öğrenmesi tavsiye edilir. Sesleri ayırt edebilmesi, notaların değişimi akustik davulda daha kolaydır.
   


            

Davul çalarken yetkinlik kazanmak için çok sayıda davul türü yerine tek bir davula odaklanarak çalmak öğrenmeyi hızlandırır. Davullarda ritim takip etme, elleri koordineli bir şekilde kullanma öğrenildikten sonra ikinci bateriye geçilebilir. Yeni başlayanlar için davul çalışmalarında genellikle zil ve trampet üzerinde pratik yapmaya yönlendirilir. Böylece kişide ritim, ahenk duygusu üzerinde çalışılır. Sonrasında davul çeşitleri üzerinde çalışmalar yapılır.

 

Bas Davul Nasıl Çalınır? Davul Çalmanın Temel Kuralları