Başvuru Kılavuzu Yayınlandı: Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Bedelli askerlik ile ilgili resmi detaylar Resmi Gazete'de yayınlandı. Bedelli askerlik başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak

Bedelli askerlik ile ilgili resmi detaylar Resmi Gazete'de yayınlandı. Bedelli askerlik başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak. E-devlet üzerinden alınan çıktı ile birlikte Ziraat Bankası ve Halkbank şubelerinden 15 bin TL yatırılarak bedelli askerlikten faydalanabilecek.

Bedelli askerlik 1 Ocak 1994 ve öncesi doğan vatandaşlar için geçerli olacak.

Yurt dışında yaşayanlar için de ücret 2 bin euro olarak belirlendi.

Son başvuru tarihi ise 3 Kasım 2018.

Bedelli düzenlemesinin de yer aldığı "Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Peki bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılıyor?

Öncelikle hak sahibi olup olmadığını E-devlet üzerinden sorgulamanız gerekiyor. Başvurular E-devlet üzerinden yapılıyor. E-devlet'ten alacağınız başvuru belgesi ile Ziraat Bankası veya Halkbank şubelerine giderek, başvuru belgesinde yer alan banka hesabına 15 bin TL yatırmanız gerekiyor. E-devlet'ten başvuru belgesi ekranına ulaşmak için internet sitesine giriniz...

Belgede; bedelli askerliğe başvuru yaptığınızı ve 3 ay içinde bedeli ödeyeceğinizi bildiriyorsunuz. Belgenin çıktısını alıp bankaya ödemenizi yapabilir, alacağınız dekont ile askerlik şubesine gidebilirsiniz.

Tasarı Resmi Gazete'de yayınlandığı için 3 aylık başvuru süresi de resmi olarak başladı. 3 Kasım 2018 ise son başvuru tarihi. Daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmetinden çıkarılanlar ile sağlık raporu alarak askerliklerini yapmayan ya da erteletenler de, temel askerlik eğitimi olmadan uygulamadan yararlanabilecek.

 

Bedelli askerlikten faydalanacak olan çalışanlar ücretsiz izinli sayılacak. Yoklama kaçağı olanlar, idari işlem başlatılanlar ve para cezaları geçerli sayılmayacak

Bedelli askerlikten yararlanacak olan çalışanlar, 21 günlük temel askeri eğitim boyunca çalıştıkları iş yeri, kurum veya kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacak. 

Tahsil edilen tutarlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Bu tutarları Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. 

Bu düzenlemeden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek.

21 günlük temel eğitimde neler yer alacak?

Yine kulis bilgilerine göre askeri kaynaklar normal eğitim programında bulunan yat-kalk dahil olmak üzere yürüyüş ve sporla selamlaşma, atış da dahil silah eğitimi, rütbeleri tanıma ve milli güvenlik derslerini verecek. Bunun yanı sıra teorik eğitimler de yer alacak. Silah eğitiminde ise silahı söküp takmak ve hedefe üç atışın yer alması bekleniyor.

21 günlük temel eğitimde neler yer alacak bedelli askerlik bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılıyor