Berhem Salih Irak'ın yeni Kürt Cumhurbaşkanı seçildi! Berhem Salih kimdir?

TAKİP ET

Bugün Irak meclisi toplantı. Bugün gerçekleşen oturumda Irak için bir Kürt Cumhurbaşkanı seçilecek.


Bugün Irak meclisi toplantı. Bugün gerçekleşen oturumda Irak için bir Kürt Cumhurbaşkanı seçilecek. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)'nin adayı Fuad Hüseyin ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK)'nin adayı Berhem Salih iki güçlü rakip olarak öne çıkıyor.

Irak'ın Meclis Başkanı Sünni Arap, Başbakanı Şii Arap ve Cumhurbaşkanı Kürt olacak.

Birinci turda Kürt adayların aldığı oylar şöyle;

- YNK'li Berhem Salih 165 oy aldı,

- KDP'li Fuat Masum ise 89 oy,

- Goran'dan Sirwa Abdulwahid 18 oy aldı.

İkinci Turda İse Irak Meclisi Milletvekillerinden alınan oylar şöyle;

İkinci tur gizli oylamayla gerçekleşti. Yarış Berhem Salih ile Fuat Masum arasında gerçekleşti. Daha fazla oy alan aday Cumhurbaşkanı dayı olacak. Meclis Başkanlığı, Irak Federal Yüksek Mahkemesi Başkanı'nı seçilecek Cumhurbaşkanı'nın yemin töreni için hazır bulunmasını talep etti.


- YNK'li Berhem Salih: 219 oy

- KDP'li Fuat Masum : 22 oy
 

Böylece Berhem Salih Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Adayı olarak seçildi.

BERHEM SALİH KİMDİR?

Dr. Berhem Salih, Kürdistan Bölgesi'nde entellektüel, akıllı ve çalışkan bir siyasetçi olarak öne çıkıyor.

Berhem Ahmed Salih (Soranice: به‌رهه‌م ئه‌حمه‌د ساڵح‎, Arapça: برهم أحمد صالح)

12 Eylül 1960'ta Süleymaniye'de doğdu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin eski başbakanı ve Irak Federal hükümetinin eski bir başbakan yardımcısıdır.

1960 yılında Süleymaniye’de doğan Berhem Salih 2009 ile 2012 yılları arasında Kürdistan Bölgesi Başbakanı olarak görev yaptı.

1979'da Baas rejimi tarafından iki kez, Süleymaniye kentinde protestocuların bazı fotoğraflarını çekerek Kürt ulusal hareketine karışmaktan tutuklanmış ve Kerkük'teki Özel Soruşturma Komisyonu cezaevinde 43 gün göz altında tutularak burada işkence gördü.

Zindandan çıktıktan sonra üniversite sınavlarına katılan Salih Kürdistan genelinde birinci ve Irak genelinde üçüncü olur.

Suikast ve infaz ihtimaline karşı Irak'tan ayrılıp Birleşik Krallık (İngiltere)'ye gitti. Burada Kürdistan Bölgesi'nin çıkarların için çalıştı.
İngiltere’de Cardiff Üniversitesinde İnşaat Mühendisliği okur. Salih daha sonra Liverpool Üniversitesinde İstatistik ve Bilgisayar Uygulamalarında doktora yapar.

1972 yılında Kürdistan Yurtseverler birliğine katılan Salih, bu partide çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.

Saddam'ın devrilmesinden sonra Kürdistan Bölgesi'ne dönerek Celal Talabani'nin önderi olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) içinde yönetici olarak hizmet etmeye başladı. Bir dönem Kürdistan Bölgesi Başbakanı olarak görev aldı.

Geçtiğimiz yıl YNK yöneticisi ve eski Kürdistan Bölgesi Başbakanı Berhem Salih, YNK'den ayrılarak kendi partisini kurmuştu; Demokrasi ve Adalet için Koalisyon'u kurdu. Kürdistan Yönetimi'nin uygulamalarını beğenmeyen Berhem Salih reform yapmak isteyen değişik partilerden milletvekillerini bir çatı altında toplamaya çalıştı.

Ancak YNK yönetimi onu tekrar partiye üye olmaya ve kendi Irak Cumhurbaşkanı adayları olmaya davet etti. Davete önce mesafeli duran Berhem Salih daha sonra kabul ederek Irak Cumhurbaşkanı Adayı oldu. (ZERnews)

 

berhem salİh kİmdİr? dr. berhem salih irakın yeni kürt cumhurbaşkanı irak