Birecik'te 70 Yıllık Köprü Tehlike Saçıyor

TAKİP ET

Birecik'te 70 yıl önce ekili bahçelere gitmek isteyenler için inşa edilen köprüde çatlak ve çürükler oluşmasına rağmen binlerce kişi tarafından kullanılıyor.

Birecik'te 70 yıl önce ekili bahçelere gitmek isteyenler için inşa edilen köprüde çatlak ve çürükler oluşmasına rağmen binlerce kişi tarafından kullanılıyor. Güçlendirici ayakları bulunmayan köprü büyük bir risk taşıyor. 
 
Urfa'nın Birecik ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi'ni ikiye bölen Antep-Urfa karayolu üzerindeki köprü tehlike saçıyor. 1951 yılında inşa edilen ve çoğunlukla Birecik Devlet Hastanesi'ne gitmek isteyenler tarafından kullanılan köprünün ayakları çatlamış durumda. 10 metre yükselikte inşa edilen köprüde, olası düşmelere karşı yeteri kadar önlem olmaması dikkat çekiyor. Durumdan şikayetçi olan mahalle sakinleri, defalarca belediyeye başvurduklarını ancak verilen sözlere rağmen herhangi bir çözüm üretilmediğini aktardı. 
 
BİNLERCE KİŞİ KULLANIYOR
 
Mahallede 30 yıldır esnaflık yapan Muzaffer Hocaoğlu (50), köprünün 70 yıllık olduğunu ve 20 bin kişi tarafından kullanıldığını kaydetti. Bu süre zarfında köprüde herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyleyen Hocaoğlu, “Büyük bir tehlike arz etmesine rağmen bir tadilat yapılmadı. İyileştirme yapılması için birilerinin ölmesi mi gerek?” diye sordu. Hastaneye yolu düşün binlerce kişinin köprüden geçtiğini aktaran Hocaoğlu, “Başka alternatifleri yok. Burası 10 metre yükseklikte ve altta arabalar geçiyor. Çocuklar da aktif kullanıyor. Dengelerini kaybetseler kendilerini arabaların arasında bulurlar. Her geçtiğimizde köprü sallanıyor. Düşebiliriz ya da bu köprü arabaların üzerine düşebilir. Daha önce benzer kazalar yaşandı. Onarımdan geçmesi ya da yerine daha iyi bir köprü yapılması gerek" dedi. Hocaoğlu, belediyeye gönderdikleri dilekçe ve açıklamalara rağmen kendilerini dinleyen birilerinin çıkmadığını ifade etti. 
 
ENGELLİLERE ENGEL  
 
Köprüye en yakın evde yaşayan Mahmut Demir (24), daha önce birçok kazanın yaşandığını ifade etti. Bir seferinde köprüde şakalaşan iki çocuğun imdadına  yetiştiğini aktaran Demir, "Devlet hastanesi burada olduğu için insanlar bu köprüyü kullanıyor. Her gün yüzlerce hastanın geçtiği bu köprüden engelli kişiler geçemiyor. Çünkü köprünün zemini tekerlekli sandalye için uygun değil. Evimiz yakın olduğu için bazen köprüyü geçmek isteyen engelli yurttaşlar bizden yardım talep ediyor. Bazen sırtımıza bazen elimizin üstünde karşı tarafa geçiriyoruz. Neredeyse 20 bin kişi kullanıyor. Yetkiler buraya el atmalı" dedi. 
 
KÖPRÜNÜN GEÇMİŞİ
 
Köprüden her geçtiğinde zorlandığını ifade eden Abdullah Bozkurt (85), insanların bahçelerine gitmesi için bu köprünün inşa edildiğini ancak şu an binlerce kişinin kullanmak zorunda olduğunu belirtti. Bozkurt, "Köprü yapılmadan önce buralar hep bahçeydi. O köprünün olduğu yerde de büyük bir su borusu geçiyordu. 70 yıl önce, borunun olduğu yere insanlar gitsin diye köprü yapıldı. Zaman geçtikçe o köprünün çevresinde mahalle oluştu” diye aktardı. 
 
Sağlık sorunlarından kaynaklı sık sık hastaneye gittiğini söyleyen Bozkurt, şunları söyledi: “Hastaneye giderken zorlanıyorum. Sadece ben değil bütün yaşlılar zorlanıyor. Bu köprü 20 bin insan kullansın diye yapılmadı. Şuan amacının dışında kullanılıyor. Bu köprü yerine güzel bir üst geçit yapılsa daha iyi olur. Daha önce seçim çalışmaları için mahallemizi ziyaret eden siyasetçiler ‘hastane yapıldı bu köprüyü de yenileyeceğiz’ sözü verdi. Çok tehlikeli bu köprü. Bu yoldan geçen yetkililer bu köprüyü görmüyor mu?” 
 
MA / Emrullah Acar

birecik köprü tehlike saçıyor