Bozova Baziki Ovası Çiftçisi Gün Geçtikçe Tükeniyor!

TAKİP ET

Bozova'nın Baziki Ovası çiftçileri, artan girdi maliyetlerinden kaynaklı gün geçtikçe tükeniyor.

Bozova’nın Baziki Ovası çiftçileri, artan girdi maliyetlerinden kaynaklı gün geçtikçe tükeniyor. İlçenin Ziraat Odası Başkanı Fuat Elmas, böyle devam etmesi durumunda bu yıl ekilen 95 bin dönüm pamuğun gelecek yıl 40 bine düşeceğini söyledi.

Urfa’nın tarım ile geçinen Bozova  ilçesi yurttaşları, sahip oldukları Baziki Ovası ile verimli tarım alanlarına sahip olsalar da artan üretim girdilerinin yanında yerinde sayan ürünleri yüzünden zor günler geçiriyor. Yaygın olarak fıstık ve pamuk yetiştiriciliği yapan çiftçiler, mazota, gübreye, ilaca ve elektriğe yapılan zamlardan kaynaklı ekemez duruma gelmiş. Toplanmasına kısa bir süre kalan pamuğun halen taban fiyatının belirlenmemiş olması ise, çiftçileri daha da umutsuz kılmış. Tarımda yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Elmas, Atatürk Baraj Gölünden sağlanan suyun taşınıp sulama birliği eli ile dağıtıldığı Baziki Ovası çiftçilerinin en çok pamuk fiyatlarındaki belirsizlikten dert yakındığını söyledi. Elmas, bir önceki yıla göre tarımda maliyetin yüzde 200 arttığını, ancak ürün fiyatının ise düştüğünü söyledi.

YÜZDE 200 ARTTI

Kendisinin de çiftçi olduğunu belirten Elmas, böyle devam etmesi durumunda bu yıl ekilen 95 bin dönüm pamuğun gelecek yıl 40 bine düşeceğini söyledi. Çiftçilerin banka kuyruklarında beklediklerini söyleyen Elmas, “Araştırmalarımıza göre bir kilogram pamuğa 3 lira 20 kuruş masraf etmişiz. Ama şu anda pamuk piyasada 2 lira 80 kuruş. Çiftçinin kar etmesi için pamuğun kilosunun 4 lira 50 kuruş olması gerekiyor. Yoksa bu çiftçi nasıl geçinecek? Bu çiftçinin ailesi yok mu? Bir iş yapıyor ise kendini geçindirmesi lazım, bu nasıl olacak? Yalnız masrafları çıkarırsa nasıl ayakta kalabilecek? Destekleme şu an 630 lira, en az bin 250 lira olması gerekiyor ki çiftçi nefes alabilsin. Pamuklar toplanmadan fiyatların açıklanması gerekiyor. Çiftçileri tüccarlara ve fabrikalara mahkûm etmesinler” dedi.

PAZAR ALANI YOK!

Bozova’da fıstık kooperatifinin kurulması gerektiğini, 314 bin dönüm fıstık ekilen yerde bir ambarın dahi olmadığını söyleyen Elmas, şöyle konuştu: “Pazar alanı yok. Değil Bozova’da Urfa’da da yok. Pazarlama sorunu yaşıyoruz. Fıstığı pazar için Birecik, Nizip ve Antep’e götürüyoruz. Yani devletin buna bir el atması lazım. Bizi tüccarların eline vermemesi lazım. Zaten bu yıl yağışların fazla olmasından kaynaklı fıstık çok az. Araştırmamıza göre bir ağaç bir kilo 400 gram fıstık vermiş. Eskiden dönüm başı 60 lira destekleme veriliyordu. Onu da düşürdüler. Şu an 15 liradan bahsediliyor. Fıstık üreticilerine sahip çıkılması gerekiyor. Çiftçi eğer bir ağaçtan bir kilo 400 gram alıyorsa bu işi nasıl yürütebilecek?”

ELEKTRİK, SU ZAMMI

Bazı bölgelerde hala su sorununun yaşanmasının ilçenin sahipsiz olmasına bağlayan Elmas, DSİ’ye çağrıda bulunarak gerekenin yapılması gerektiğini belirtti. Elmas, “Bir köyün yarısında su var yarısında su yok. Eğer bu bir proje ise bunu genişletin. Su gitmeyen yerlere de su yetiştirin. Bu sefer su verildiği zaman su parası 160 ise bunun iki katı para alınıyor. Bu konuda çiftçilerin şikâyeti dinmiyor. Biz gereken yerlere söylüyoruz. Bir nevi kendi kaderine terk edilmiş. Senede 6-7 milyon lira elektrik parası veriliyor. Sadece bir seferde elektriğe yüzde 37 zam gelmiş. Bu zamlardan dolayı başımızı kaşıyamıyoruz. Sulama birliği çiftçilerden dönüm başı 160 lira para alıyor. Daha önce 110 liraydı. Bir yılda yüzde 50 zam yapıldı. Çiftçinin mal fiyatı düşerken elektriğe yüzde 50 zam yapılıyor. Bu çiftçilere reva değil.” 

elektrİk su zammi bozova’da fıstık kooperatifinin kurulması baziki ovası bozova Şanlıurfa ziraat odası başkanı fuat elmas