Bozova / Pamuk tarlasında 15 saat işe 45 TL

TAKİP ET

 Pamuk tarlasında kurdukları barakalarda kalan ve 15 saat çalışıp 45 TL kazanan işçi aileler, geçen yıla oranla gelen zamlara karşı geçinemediklerini ifade etti.

 Pamuk tarlasında kurdukları barakalarda kalan ve 15 saat çalışıp 45 TL kazanan işçi aileler, geçen yıla oranla gelen zamlara karşı geçinemediklerini ifade etti. 

Şanlıurfa'da pamuk hasadının başlaması ile tarlalarda kurdukları çadırlarda yaşamaya başlayan pamuk işçileri, pamuk fiyatında yaşanan düşüşün kendi ücretlerine de yansıdığını söyledi. Sabah saat 05.00'ten akşam 20.00'ye kadar çalışan pamuk işçilerinin günlük kazançları, 40 ila 50 TL arasında değişiyor. 

AİLE TARLADA 

Bozova ilçesi Örücek mahallesinde pamuk işçilerine aracılık eden Hüseyin Altay (35), 18 yıldır pamuk tarlalarında çalıştığını, 5 çocuk babası olduğunu, aynı tarlada eşi ile birlikte çalıştığı için çocuklarına da yanına almak zorunda kaldığını söyledi. 

Eylül ve Ekim aylarında tarlalarda pamuk topladıklarını, bu nedenle okul çağında olan çocuklarının okula gecikmeli gittiklerini ve eğitimden geri kaldıklarını ifade eden Altay, "12'nci aya kadar buralardayız. Okullar açılmış oluyor. Siverek'e dönünce de çocuklarım devamsızlıktan sınıfta kalmış oluyor. Ancak mecburuz, bizim geçim kaynağımız budur. Tek geçimimiz bir kaç ay yaptığımız pamuk işidir. Pamuk tarlalarında bir şeyler kazanma umudu ile geliyoruz buralara" dedi.  

15 SAAT 45 TL

Devletin bu yıl pamuk fiyatını 4.80 TL olarak belirlediğini, ancak daha sonra bunu 3.80'e düşürdüğünü hatırlatan Altay, "İlk geldiğimizde pamuğun piyasası 4.80 TL idi. Sonra fiyat düştükçe, düştü. Fiyat düşünce bizim kazancımızda az oluyor. Keşke buradaki işçilere daha fazla ödeme yapabilsek. Benim dahil hepsinin çocukları var. Hatta bazı çalışanlar çocuk. Sabah saat 05:00'de yola çıkıyoruz, akşam saat 20:00'ye kadar çalışıyoruz. Kişi başına kazanılan parada 45 ya da 50 TL'dir. Her şeye zam geldi, ancak biz hala aynı para ile çalışıyoruz" diyerek işin zorluğuna dikkat çekti. 

KADIN 35 ÇOCUK 20 TL KAZANIYOR

Altay, "Geçen yıl işçilere çay alıyordum 30 TL, şimdi alıyorum 65 TL. Bir torba un 70 TL'ydi, şimdi 120 TL. Geçim zordur. Çalışıyoruz, çalıştığımızı yiyoruz. Ancak çocuklarımın geçimini sağlıyorum. Bu tarlalarda onları büyütüyorum. Nasıl olacak halimiz bilmiyoruz, rezil olmuşuz. Kadın, erkek, çoluk çocuk bu tarlalarda çalışıyoruz. Akşama kadar bu kadar emeğin karşılığında çocuklar 20 TL kazanıyor. Önlüğünü takmış 7 yaşında çocuklar bile var bu tarlalarda. Evde ekmekleri olsa buraya gelmezler" dedi.

Çocuğuna tarlada bakmak zorunda olan Fatma Altay ise, hem pamuk işçisi hem de annelik yaptığını, ancak bunun karşılığında günlük 30-35 TL arası para kazanabildiğini söyledi. Altay, "Maddi durumum olsa bu köleliği çekmem" diyerek tarladaki işçilerin durumunu özetledi.

Şanlıurfa pamuk tarlası işçi aileler