CHP'li 3 İsme Kötü Haber! Milletvekili Olamayacaklar…

TAKİP ET

CHP tarafından 2018 seçimlerinde merkez yoklaması ile Aydın'dan aday gösterilerek milletvekili seçilen Bülent Tezcan, Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız'ın, CHP Tüzüğü'nün 52. maddesinin 2. fıkrası gereği aynı yöntemle tekrar aday gösterilemeyeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasına ilişkin 10 Mart'ta alınacak seçim kararının 11 Mart'ta resmi gazetede yayınlanmasıyla işlemeye başlayacak olan seçim takvimine göre, partilerin aday belirleme yöntemleri de merak konusu oldu. Seçim takvimine göre milletvekili aday listelerinin 8 Nisan'da Yüksek Seçim Kuruluna teslim edilmesi gerekiyor.

Bir aydan daha az bir süre kalacağı için partilerin milletvekili adaylarını ön seçimle değil merkez yoklaması ile belirlemesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda, CHP'nin 2018 seçimlerinde aday yoklaması ile belirlediği milletvekillerini, parti tüzüğü gereği aynı yöntemle tekrar aday gösteremiyor. 2018 seçimlerinde Genel Merkez atamasıyla milletvekili adayı gösterilen CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan, Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız da, önseçim yapılmaması halinde, 14 Mayıs seçimlerinde merkez yoklamasıyla aday gösterilemeyecek.

CHP Tüzüğü'nün 52. maddesinin 2. fıkrası şu şekilde: 

"Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir. Parti Meclisi, ön seçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanunundaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir. Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural, bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz."
 

CHP Bülent Tezcan Süleyman Bülbül Hüseyin Yıldız