Çiftçiler, Suruç Ovası'nda Tarım Yapamaz Duruma Geldik

TAKİP ET

Girdi maliyetlerin artmasından kaynaklı yüzbinlerce dönüm arazide çift süremeyen Suruçlu çiftçiler, bu işin 'ızdıraba' dönüştüğünü söyledi.

Girdi maliyetlerin artmasından kaynaklı yüzbinlerce dönüm arazide çift süremeyen Suruçlu çiftçiler, bu işin “ızdıraba” dönüştüğünü söyledi.

Mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatlarının artması bir yana bu yılın kurak geçmesiyle çiftçiler çok zor günler geçiriyor. Yüzbinlerce dönüm tarım arazisi ile kentin önemli ovalarından biri olan Suruç Ovası’nda pamuk, mercimek, buğday ve arpa, sarımsak ve biber eken çiftçiler, artan maliyet girdilerinden dolayı kara kara düşünmeye başladı. Çiftçiler, Suruç Ovası’nda tarım yapamaz duruma geldiklerini söyledi. 
 
PANDEMİDE ÇİFTÇİLİK 
 
Suruç’un Dinlence (Marut) Mahallesi’nde sarımsak eken Burak Oğur, kuraklığını 15 yıl öncesinde etkili olduğu gibi bu yıl da etkili olduğunu söyledi. Ailesinin yaşanan zorluklardan dolayı çiftçiliği bırakmak zorunda kaldığını anlatan Oğur, üniversite okuduğunu, pandemiden dolayı okullar kapandığı için çiftçilikle uğraştığını dile getirdi.
 
DEVLETİN YANLIŞ POLİTİKASI
 
Geçen yıl patlıcan ve biber ektiğini ancak hasat döneminde ucuza satıldığı için zarar ettiklerini anlatan Oğur, “Bu yıl da pahalı satılır diye sarımsak ektim. Ancak üründen umduğumu bulamadım. Kış mevsiminde sarımsağın fahiş fiyatlara satıldığını, şimdi ise ucuza satılıyor. Bu düşüş devletin yanlış politikalarının soncudur. Üretilen sarımsak dışarıya satılıyor. Buna karşın Çin ve İran’dan sarımsak ithal ediliyor. Hal böyle olunca insanlar kalitesiz sarımsağa yöneliyor. Çünkü insanlarında alım gücü düştü” dedi. 
 
‘NASIL KAZANACAĞIM?’
 
Sarımsağın bu dönemde bile ithal edildiğini söyleyen Oğur, “Yetiştirdiğim sarımsağın kilosunu en az 35 liraya satmam gerekiyor. Bu fiyata satamazsam zarar ederim” dedi. Yaklaşık 2 buçuk dönüm tarlaya sarımsak ektiğini, şimdiye kadar 15 bin lira masraf yaptığını dile getiren Oğur, “Sarımsak geçen yıl çok pahalıydı. Tohumu da aynı şekilde çok pahalıydı. Elektrik ve su masrafı hariçtir. Sarımsak kilosu 10 lira olmuş. Ürünümden nasıl kazanç sağlayacağım” diye sordu.  
 
MERCİMEK 
 
Oymaklı (Mektilan) Mahallesi’nde mercimek eken Yılmaz Demirbilekli ise, maliyet girdilerin iki katına çıktığını, çiftçilerin yeterli desteklenmediği için çok zorlandıklarını söyledi. 20 dönüm mercimek ektiğini ve şu ana kadar 15 bin lira masraf yaptığını belirten Demirbilekli, “Taş çatlasa kazancım 5 bin liradır. O da evin harcamalarına bile yetmiyor. Tohum için mercimeğin kilosunu 7 TL’ye aldım. Mazot, gübre, ilaç derken masrafımız çok oldu. Sarf ettiğimiz emeğimi hiç saymıyorum. Geçmişte öyle değildi. Ürünümüzü kaldırdığımız zaman kazancımız oluyordu. Ama şimdi zarar ediyoruz. Ovanın tamamında çiftçiler bu sorunu yaşıyor. Başka yapacağımız iş olmayınca mecbur bu işi yapıyoruz. Suruç Ovası ızdırap çekiyor” dedi. 
 
MALİYET ÇOK FAZLA
 
2 bin TL’ye yetiştirdiği 10 bin biber (isot) fidesini 10 gün sonra dikeceğini dile getiren Talat Demirbilekli ise, geçen yıl ektiği biberlerin ucuza satılması nedeni ile bu yıl da endişeli olduğunu söyledi. Bir dönüm için bin 500 lira masraf yaptığını anlatan Demirbilekli, “Bu masrafların dışında ayrıca işçilik de var. İşçiler ile birlikte bu maliyet 2 bin 500 TL’yi bulur. 5 yıl önce bir dönüme yapılan masraf bin liranın altındaydı. Gübrenin kilogram fiyatı bir TL’ydi. Şimdi aynı gübreyi 4 buçuk TL’ye alıyorum. İlacın bir şişesi 30 liraydı, şimdi 120 lira. Mazot 2 buçuk liraydı, şimdi 6 liranın üzerinde satılıyor. Girdiler çok yüksek. Geçen yılda biber para etmedi. Birçok insan tarladan biberini kaldırmadı. Suruç Ovası tarım açısından tehlikede” dedi.  
 
MA / Barış Polat

çiftçiler suruç ovası tarım