Çiftçilerin Yaşadığı Sorunlar Ziraat Odasında Masaya Yatırıldı

TAKİP ET

Yöre çiftçileri ve sulama birliklerinin yaşadığı sorunlar Ziraat Odası'nda masaya yatırıldı. 

Yöre çiftçileri ve sulama birliklerinin yaşadığı sorunlar Ziraat Odası'nda masaya yatırıldı. 

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, eski Milletvekili İbrahim Cevher Cevheri, Karaköprü Tatarhöyük Sulama Birliği ve çiftçilerin katıldığı toplantıda, birlikler arasındaki çiftte standarda dikkat çekildi, çözüm adına fikir alışverişinde bulunuldu.

Suruç Sulama Birliğine bağlı çiftçiler elektrikle sulamada dekar başına 150 Türk lirası, Atatürk Sulama Birliğine bağlı çiftçiler dekar başına 190 Türk lirası, Bozova Sulama Birliğine bağlı çiftçiler dekar başına 235 lira, Tatarhöyük Sulama Birliği’ne bağlı çiftçiler ise dekar başına 285 Türk lirası ödeme yapıyor.

''YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR’’

Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkan Ahmet Eyüpoğlu, yüksek girdi maliyetlerinin çiftçiyi mağdur ettiğini dile getirdi.

Yüksek girdilerden dolayı sulu tarıma açılan alanlarda çiftçiliğin bitme noktasına geldiğin anlatan Eyyüpoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özelikle vekillerimize, bakanlarımıza sesleniyorum: Suruç Sulama Birliği'nde 150 lira, Atatürk Sulama Birliği'nde 190 lira, Bozova Sulama Birliği'nde 235 lira, Tatarhöyük Sulama Birliği'nde ise 285 lira gibi bir fiyat uygulanıyor. Mazot ve gübre girdilerinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Yani Urfamız tarım ilidir, tarım kalkınamazsa ülkenin kalkınması imkânsız olur.”

Toplantıya katılan Şanlıurfa eski milletvekillerinden İbrahim Cevher Cevheri ise yaşanan sıkıntılara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “İnsanlar artık elektrik üretiyor, elektrik dağıtım şirketlerine para karşılığında satıyor Devlet Su İşleri neden öyle bir yatırım yapmasın? Bunu daha önce dile getirdik, raporlar hazırladık ama ne yazık ki karşılık bulamadı. Bakınız ben burada sizlere bir iki rakam telaffuz etmek istiyorum, 2017'de Tatarhöyük Sulama Birliği’ne gelen elektrik faturası eski parayla 20 trilyon yani 20 Milyon lira bunun 7 milyonunu bizler ödemişiz yüzde 35’ini biz ödedik yüzde 65’ini onlar ödemiş. 2018 yılında 23 milyon elektrik faturası gelmiş 8 milyon 500 TL'sini biz ödemişiz, 14 milyon 500 lirası hazineden karşılanmış 2019’da gelen elektrik faturası 30 milyon lira. 13 milyonu bizlere fatura edilmiş, bizlere ödettirilmiş 17 milyon hazineden ödenmiş. Son üç yılın toplamı 44 milyon 500 lira. Yani devletimiz bizim yerimize elektrik parası ödemiş. 

Biz dedik ki buraya bir elektrik santrali, güneş enerji santrali yapılsa ne kadara mal olur? Gerçi Sulama Birliklerinin bunu yapama şansı yok, bunu DSİ yapar. Şimdi 15 megavat kurulu güce ihtiyaç var. Bir megavat için 600 bin dolarlık yatırım gerekiyor. 15 megavat için 9 milyon dolarlık bir yatırım lazım. 9 milyon dolar ilk başta yüksek gibi gelebilir ama bugünkü kurdan çarptığımızda 54 milyon lira gibi bir para ediyor. Baktığımızda son üç yılda hazineden 44 milyon 500 lira. Böyle bir yatırım yapılırsa sadece bir seferde ödeyeceğiniz para 54 milyon lira yani üç yıllık verdiği parayla ebediyen demeyelim de santralin ömrü kadar hem devlet kurtulacak hem bizler kurtulacağız.''

Toplantıda çiftçiler ve sulama birliklerinin başkanları da başkan Eyüpoğlu ve Milletvekili Cevheri’ye sorunlarını birinci ağızdan iletti.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığında düzenlenen toplantıya, Eski Milletvekili Cevher Cevheri, Karaköprü Tatarhöyük Sulama Birliği, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Şanlıurfa ziraat odası İbrahim cevher cevheri Çiftçilerin yaşadığı sorunlar