Çiğköfte Urfa'nın Değilmiş! Şimdide Onlar sahip çıktı

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya has yiyeceklerden olan çiğ köfte için bir süredir Adıyaman ile kıyasıya rekkabet yapılırken şimdi de bir başka yer sahip çıktı. Şanlıurfa Adıyaman, Elazığ derken şimdide orası çıktı...

Şanlıurfa'ya has yiyeceklerden olan çiğ köfte için bir süredir Adıyaman ile kıyasıya rekkabet yapılırken şimdi de bir başka yer sahip çıktı. Şanlıurfa Adıyaman, Elazığ derken şimdide orası çıktı... Ünlü tarihçi Cezmi Yurtsever, Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu köyünde bulunan son Hitit şehri olan Karatepe'de 3 bin yıllık rölyef duvar kabartmasında Hitit kralının marul yaprağı ile birlikte çiğ köfte yediğini iddia ederek, "Ne Şanlıurfa ne Adıyaman; çiğ köfte 3 bin yıldır Kadirli'ye has bir yiyecektir" dedi.

Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde ‘çiğ köfte bizim' tartışmalara neden olan çiğ köfte ile ilgili olarak şimdide Osmaniye'nin Kadirli ilçesi sahip çıktı.

Bilindiği gibi Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da Türk Patent ve Marka Kurumundan tescilinin yaptığı ‘etli çiğ köfte'den sonra 2015 yılında da Adıyaman ‘etsiz çiğ köfte' patenti için başvuruda bulunmuş ve patentini almıştı. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine aittir derken şimdi de Osmaniye'nin Kadirli ilçesi rakip çıktı.

Ünlü tarihçi Cezmi Yurtsever, Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu köyünde bulunan son Hitit şehri olan Karatepe'de 3 bin yıllık rölyef duvar kabartmasında Hitit kralının marul yaprağı ile birlikte çiğ köfte yediğini iddia ederek, "Ne Şanlıurfa ne Adıyaman; çiğ köfte 3 bin yıldır Kadirli'ye has bir yiyecektir" dedi. M.Ö. 1000'li yıllarda kurulan ve yine M.Ö. 68 yılında Asurlular tarafından yıkılan Karatepe Hitit harabelerinde 3 bin yıllık rölyef duvar kabartmasında Hitit kralı Asativatas'a sunulan bir ziyafet sahnesinde Hitit kralının çiğ köfte ve marul yaprağı yediğini belirten tarihçi Cezmi Yurtsever, çiğ köftenin anavatanının Kadirli ilçesi olduğunu iddia etti.

Şanlıurfa Çiğköfte adıyaman elazığ