Coşkun: Kariyer basamağı bariyer basamağı olmasın

TAKİP ET

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni uygulamaya başladığı uzman/başöğretmenlik sınavından öğretmenlere ödenen banka promosyonlarına kadar eğitimcilerin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.

ŞANLIURFA Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, İl Millî Eğitim Müdürlüğü bahçesinde eğitim-öğretim yılının sorun ve taleplerinin gündeme getirildiği basın açıklaması yaptı.

Pandemi döneminin sağlık çalışanlarından sonra en aktif görevini icra edenlerin öğretmenler olduğunu belirten Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığının yeni uygulamaya soktuğu kariyer basamakları sistemini eleştirdi.

BİZ SINAVIMIZI ZATEN SINIFTA VERİYORUZ

 2006 yılında bir kez uygulanan ve o tarihten itibaren her yıl uygulanması gerektiği halde sessizlik girdabına terkedilen kariyer basamakları sisteminin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile beraber tekrar hayata geçmesi bizimle beraber tüm sendikaların ortak talebiydi diyen Coşkun, uzman/başöğretmenlik sınavının içeriği ve şeklinin tartışmaya açık, sunumlarıyla eğitim çalışanlarını çileden çıkardığına vurgu yaptı. Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz sınavımızı zaten sınıfta veriyoruz, bizi ölçmek için yapacağınız sınavları istemiyoruz. Öğretmenlik yapısı itibariyle 1739 sayılı kanunda ifadesini bulduğu gibi bir ihtisas mesleğidir. Dolayısıyla hizmet içi eğitim görmeye evet, mesleki gelişim kurslarına tamam ama bizi ölçmek gibi itibarımızı örseleyecek uzmanlık/başöğretmenlik sınavının bu şekilde uygulanmasına kesinlikle hayır diyoruz! Bu minvalde, online eğitim seminerlerini tamamlayan 8 yılını doldurmuş öğretmenlerin uzmanlık, 12 yılını doldurmuş öğretmenlerin de başöğretmen olması için Genel Merkezimizin vermiş olduğu teklif Mecliste tekrar görüşülmeli ve yapılacak yasal düzenleme ile ivedilikle hayata geçirilmelidir.

Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında iken şube müdürü veya Milli Eğitim müdür yardımcısı olarak atanan arkadaşlarımızın da uzman ve başöğretmenlik hakkından faydalanmaları şarttır. Görevden ayrılması durumunda öğretmen olarak sınıfa dönecek personelin şu an kariyer basamaklarından yararlandırılmamasının hiçbir izahı olamaz.

BANKA PROMOSYONLARI ACİLEN GÜNCELLENMELİDİR

Banka promosyonlarının artan hayat pahalılığı karşısında sadaka hükmünde kaldığını belirten Coşkun, şunları kaydetti:

Sadece elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlar, market/pazar enflasyonu, cep yakan yakıt fiyatları, neredeyse aynı evi iki ailenin paylaşmasına sebep olacak oranlardaki kira artışları göz önüne alındığında iki yıl önce üç yıl önce imzalanan promosyon ücretleri ne yazık ki sadaka hükmünde kalmıştır.

Banka promosyonlarıyla ilgili Şube olarak sözleşmenin tarafı olan İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, idareler eğitim çalışanlarının haklı taleplerini görmüş ve ilgili bankalarla gerekli yazışmalar yapılmıştır. Konu çok hassas ve aciliyet arz etmektedir. Yapılması gereken, sözleşmeyi imzalayan bankaların güncel ekonomik verilere uygun şekilde güncelleme yapmalarıdır. Ancak bu güncellemenin yapılmaması durumunda tek taraflı feshin muhakkak masada olması gerekmektedir. Dava açma süreci ile ilgili şube avukatımızın sözleşmeleri incelediği ve şube olarak tarafı olmadığımız halde dava açma salahiyetimizin olması durumunda bir an beklemeden dava açacağımızın bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şu hususu da eğitim çalışanlarıyla paylaşmak istiyorum. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz uhdesinde promosyon miktarlarının makul seviyelere getirilmesi noktasında bir çalışma yürütülmektedir. Mevcut sözleşmelerin feshedilerek yeni bir ihaleye çıkarılması konusunda yapılan çalışmanın sonuçlandırılması için bizim de var gücümüzle çalışanlarımızın yanında olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Coşkun, açıklamasında ayrıca öğretim yılına hazırlık ödeneğinin artırılması gerektiğini belirten Coşkun,  Şanlıurfanın kronikleşen sorunlarına acil çözüm üretilmesi gerektiğini de dile getirdi.

 

BİHA

 

Milli Eğitim Bakanlığı İbrahim Coşkun