Deprem Mağdurlarını İlgilendiren Kanun Teklifi Meclise Sunuldu!

TAKİP ET

CHP İstanbul Milletvekil Mahmut Tanal, depremzedeler için Meclis'e kanun teklifi sundu. Tanal'ın sunduğu kanun teklifinin kabul edilmesi halinde Kahramanmaraş depremi sonrası yaralanan veya engelli kalan vatandaşlara, deprem mağduru engelli bireylere verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedellerinin tamamını devlet karşılayacak.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem ve devamındaki depremler sonrası yaralanan veya engelli kalan vatandaşlara, deprem mağduru engelli bireylere verilecek protez, ortez, araç ve gereçlerin tamamının devlet tarafından karşılanması amacıyla CHP’li Mahmut Tanal, TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Tanal’ın hazırladığı kanun teklifi, aynı zamanda 6 Şubat 2023’ten itibaren peş peşe meydana gelen depremler sonucunda engelli kalan ve yakınları ölen kişilere devlet tarafından maaş bağlanmasını öngörüyor.

DESTEKLEME CÜZİ KALIYOR
Katılım payı ödenmesi gereken hallerden birinin vücut dışı protezler ve ortezler olduğunun hatırlatıldığı gerekçede, “Sosyal Güvenlik Kurumu, vücut dışı protez ve ortez ücretlerinin tamamını karşılamadığı, işbu hallerde katılım payı ödenmesi gerektiği için birçok depremzedemiz mağdur olmaktadır” ifadelerine yer verildi. Vücut dışı protez ve ortez fiyatlarında yaşanan artışlar düşünüldüğünde, devlet tarafından yapılan desteklerin çok cüzi miktarda kaldığının dile getirildiği gerekçede, şöyle devam edildi: “6/2/2023 tarihinde ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası birçok vatandaşımız kalıcı engelli hale gelmiştir. Vatandaşların yaşadığı travmaların etkisi devam etmekte; travmalara ek olarak depremzedelerin ekonomik olarak yaşadıkları mağduriyet ortaya çıkmaktadır. Deprem sonrası kalıcı olarak engelli hale gelen ve kullanmak zorunda kaldığı vücut dışı protezin pahalılığından dolayı afetzede vatandaşlarımız, büyük mağduriyetler yaşamaya devam edecektir. Buna ek olarak deprem dolayısıyla protez ve ortezleri zarar gören, protez ve ortezleri yenilemeleri gereken engelli vatandaşlarımız, bu durumdan fazlasıyla olumsuz etkilenmiştir."

Mahmut Tanal deprem kanun teklifi gündem CHP TBMM