DİSK-AR'a Göre Türkiye'de Genç İşsizlik Oranı 16 Puan Arttı

TAKİP ET

DİSK-AR 2023'ün ilk çeyreğinde işsizlik oranını açıkladı. DİSK-AR, gerçek genç işsizliğinin yüzde 42, genç kadın işsizliğinin ise yüzde 51 olduğunu duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin hazırladığı "İşsizlik ve İstihdamın Görünümü" araştırma raporunu yayımladı. Raporda, yılın ilk çeyreğinde geniş tanımlı işsiz sayısının 8,5 milyon olduğu belirtilerek, AK Parti hükümetleri döneminde geniş tanımlı işsizliğin 16 puan arttığı ileri sürüldü.

Çalışma çağındaki 15 yaş ve üstü 65,2 milyon kişiden sadece 22,1 milyonun kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalıştığı ifade edildiği raporda, "Her 100 kadından sadece 19’u kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda" denilerek gerçek genç kadın işsizliğinin yüzde 51 olduğu tespitine yer verildi. Raporda gerçek genç işsizliğinin ise yüzde 42 olduğuna dikkat çekilerek, TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranının yüzde 33,9 olduğu bildirildi. Rapora göre, kadınlarda resmi istihdam oranının yüzde 31,2, KATİ oranının da yüzde 19,3, erkeklerde ise resmi istihdam oranının yüzde 66, KATİ oranının da yüzde 48,8 olarak hesaplandı.

 

DİSK-AR’a Göre Türkiye’de Genç İşsizlik Oranı 16 Puan Arttı