Diyanet 2023 Yılı Fitre Bedelini Açıkladı!

TAKİP ET

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre miktarı, bu yıl 70 lira olarak belirlendi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda fitre miktarı belirlendi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, “Sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı için fitre miktarı 70 lira olarak belirlendi. Bu meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Her bir mükellef, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebilir” ifadelerine yer verildi.


FITIR SADAKASININ RAMAZAN AYINDAN ÖNCE VERİLMESİ CAİZ MİDİR?
Fıtır sadakasının ramazan ayından önce verilmesi caiz midir? Sorusuna da yanıt veren Din İşleri Yüksek Kurulu, “Fıtır sadakasının ramazan ayı içerisinde verilmesi müstehap olmakla birlikte Hanefi mezhebine göre ramazan ayından önce verilmesi de caizdir. Dolayısıyla fitre vermesi gereken kimseler, doğal afet gibi hallerde fitrelerini ramazan ayından önce de verebilirler” şeklinde konuştu.
 

KİMLER FİTRE VERMELİDİR?
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, Fitre, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’a vaciptir. Bireyin fitre ile mükellef olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekâtta aranan nisaptır. Ancak fitrede zekât için öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmamaktadır.

Fıtır sadakası 2023 yılı fitre miktarı oruç fidyesi