Diyanet İşleri Başkanlığı, Haber Şanlıurfa'nın Sorusunu Cevapladı "Depremde Kaybolan Mallar, Sadaka Sayılır Mı?

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinde 10 binlerce insan mağdur oldu. Depremin ardından tartışma konusu olan 'Depremde kaybedilen mallar sadaka sayılır mı?' sorusunu Haber Şanlıurfa, Diyanet İşleri Başkanlığına sordu. İşte Diyanetin cevabı…

Yaşanan deprem felaketi 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminde 50 bine yakın vatandaş hayatını kaybederken, 10 binlerce kişi de mağdur oldu. Yaşanan felakette depremzedeler, evlerini, evlerindeki eşyalarını, arabalarını ve binlerce anısını kaybetti. Depremin ardından, “Afette kaybedilen mallar, Allah katında depremzedeye sadaka olarak yazılır mı, yazılmaz mı?” tartışması yaşanırken, Haber Şanlıurfa Diyanet İşleri Başkanlığına bu soruyu yöneltti. Diyanetten konuyla ilgili açıklama geldi.  

“MÜKAFATI BÜYÜK OLUR”
Diyanet İşleri Başkanlığı, Haber Şanlıurfa’nın “Doğal afette (depremde) kaybedilen mallar, afetzede için sadaka hükmüne geçer mi?” sorusuna verdiği yazılı cevapta şu ifadeler yer aldı:
 
“Kur’an mallardan ve canlardan eksiltmenin bir sınav olduğuna vurgu yapar ve buna sabredenleri de müjdeler. (Bakara 2/155) İmam Gazali bu noktada şöyle der: Mü’minin başına hastalık ve musibet geldiğinde o buna sabreder ve günahlarına kefaret olur. Dolayısıyla helalinden kazandığı halde deprem yangın vb. sebeplerle malından eksiltilen ve sabreden mü’min bir kimse için bunun günahlara kefaret olduğu söylenebilir. Buna mukabil haramdan kazanan ve bu kazancı heder olan kimse için ise aynı durum söz konusu değildir.

Yine farklı hadisi şeriflerde Allah’ın hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokacağı (Buhari, Merda 1); yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı, gam, ayağa batan bir diken gibi müslümanın başına gelen her şeyi onun hatalarını bağışlamaya vesile kılacağı ifade edilmiştir. (Buhari, Merda 1, 3; Müslim, Birr 49)  Hadisi şeriflerde mükafatın büyüklüğünün belanın şiddetine göre olduğu belirtilmiştir. Burada da temel şart sabredip isyankarlık için de olmamaktır. (Tirmizi, Zühd 57; İbn Mace, Fiten 23)  Yine bazı hadislerde bahçeden çalınan ve yenilerek eksiltilen bir ürünün/malın da bahçe sahibi için sadaka olduğuna değinilmiştir.(Müslim, Müsakat 7) 

Buna göre deprem yangın ve sel gibi afetlerde malı zayi olup sabreden helal kazanç sahibi mü’min kimselerin de mükafatı büyük olur.” 

HASAN EĞRİGÖZ / HABER ŞANLIURFA

(Bu haber kaynak gözterilmeden ve haberin linki verilmeden paylaşılmaz. https://www.habersanliurfa.net/ )
 

Diyanet İşleri Başkanlığı Ali Erbaş deprem sadaka