Dr. Ahmet Özkan, ConsultMedia'nın Sorularını Cevapladı!

TAKİP ET

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Özkan, ConsultMedia Genel Koordinatörü Adem Yavuz Irgatoğlu'nun sorularını yanıtladı.

MEDYA YASAMA, YÜRÜTME VE YARGIDAN SONRA EN ÖNEMLİ ETKEN!

ConsultMedia Genel Koordinatörü Adem Yavuz Irgatoğlu’nun, “Türkiye'de Medya-Siyaset İlişkilerini nasıl görüyorsunuz” sorusunu cevaplayan Dr. Özkan, “Medya; yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü bir sacayağı olarak nitelenmiş ve devlet idaresini yönlendirmede etkin bir rol oynamıştır. Medya, kamuoyu oluşturma gücünü oldukça iyi kullanmış ve yargı başta olmak üzere pek çok organı yönlendirmeyi başarmıştır. Bu bağlamda 2002 yılında AK Parti’yi iktidara taşıyan en önemli güçlerden birisi, eleştirel tutum sergileyen medya olmuştur. Medya bunu isteyerek değil eleştirel ve seçkinci bir bakış açısıyla manipüle ederek sağlamıştır. Keza Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtar bile olamayacağını dile getiren alaysı ve eleştirel manşetler, Türkiye’deki medya-siyaset ilişkilerini gözler önüne seren en belirgin siyasal olgulardan birisi olmuştur. Atılan bu ve buna benzer pek çok manşet, çevrede bulunan dışlanmış toplumu kenetlemiş ve 3 Kasım 2002 yılında yapılan seçimlerle AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. 2002 yılında başlayan ve on yıllardır çevrede kalan ve kendisini muhafazakâr demokrat olarak nitelendiren, AK Parti kimliğinde vücut bulmuş kesimlerin iktidarı, aynı zamanda ‘muhafazakâr demokratlıktan, muhafazakâr burjuvaziye’ giden yolun da önünün açılmasına sebebiyet vermiştir. Türkiye’de muhafazakâr kesimin ve burjuvazinin yaklaşık son yirmi yıllık dönemde yaşadığı toplumsal değişim ve dönüşüm, medya boyutuyla tarihe not düşecek şekilde kendisini göstermiştir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE RUSYA BÖLGE AÇISINDAN ÖNEMLİ İKİ DEVLETTİR”

“Dış Politika ve Güvenlik Ekseninde Erdoğan Türkiyesi’ni ve Putin Rusyası’nı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da cevap veren Özkan şu ifadeleri kullandı; “Türkiye ve Rusya hem bölge açısından hem de küresel sistem içerisinde ön plana çıkan iki önemli devlettir. Bu iki devletin güvenlik politikaları zaman zaman değişime uğrasa da 2000’li yıllarda iktidara gelen güçlü ve kararlı liderleri sayesinde, beslendikleri kaynak ve felsefe farklı olsa da istikrarlı bir görünüme sahip olmuştur. Zira imparatorluk vârisleri olan Türkiye ve Rusya, tarihsel misyonlarını ve yükümlülüklerini ön plana çıkaran bir anlayışla dış politikalarını ve güvenlik politikalarını şekillendirmektedir. Erdoğan liderliğindeki Türkiye, terörle mücadelede ve sınır güvenliğinin tesisinde proaktif bir anlayış belirleyerek insani diplomasi odaklı strateji ile ön plana çıkarken, Putin liderliğindeki Rusya ise dış politikadaki güvenlik yaklaşımlarını imparatorluk geçmişini referans alarak yayılmacı anlayışla güçlendirerek devam etmektedir. Bu sebeple farklı medeniyet algılarından hareketle Erdoğan Türkiye’sinde hayata geçirilen proaktif güvenlik anlayışı ve Putin Rusya’sında hayata geçirilen yayılmacı politikalar/hamleler bu çalışmanın nirengi noktasıdır. Zira Türkiye, terör örgütlerinin ülkesini bölmeye yönelik eylemleri ve saldırılarına karşı sınırlarının ötesinde proaktif bir konseptle güvenlik kuşağı oluşturmaya çalışırken; imparatorluk kaybı ile bir türlü yüzleşemeyen ve ‘normal bir ülke’ye dönüşemeyen Rusya ise eski ihtişamlı  günlerine dönme iştiyakıyla toprak ilhakına varan düzeyde yayılmacı politikaları hayata geçirmektedir. Hayata geçirilen bu politikalar, Türkiye açısından Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtları ile Libya’da varlık göstermesi üzerinden analiz edilirken; Rusya açısından ise, Gürcistan Savaşı, Kırım’ın işgali ve ilhakı, Ukrayna ve Suriye Krizleri üzerinden analiz edilmiştir”

Dr. Ahmet Özkan Kimdir?
Aslen Kırşehir'in Mucur ilçesine kayıtlı olan Dr. Özkan, Ağustos 1988’de Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamlamasının ardından 2006 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde okumaya hak kazandı. Mezuniyetinin akabinde aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalında “Eleştirel Kuram Bağlamında Türkiye’de Medya-Siyaset İlişkileri” (Media-Politics Relations within the Context of Critical Theory in Turkey) adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Akabinde 2013-2018 yılları arasında Dumlupınar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2018 yılında görevine Ankara Gazi Üniversitesi’ne geçerek devam eden Özkan, aynı yıl içerisinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalından doktora kabulü aldı ve “Türkiye ve Rusya’nın Dış Politikadaki Güvenlik Yaklaşımlarının Sosyo-Politik Mukayesesi, 2000-2021” (A Socio-Political Comparison of the Security Approaches in Foreign Policy of Turkey and Russia, 2000-2021) isimli teziyle 2022 yılında Doktor unvanını almaya hak kazandı. Bu süreçler içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova, Sırbistan, Lübnan, Rusya Federasyonu ve Filistin başta olmak üzere pek çok ülkeye akademik seyahatler gerçekleştiren Dr. Özkan; akademik hayatını, Mayıs 2018’de intisap ettiği Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümünde sürdürmekte olup, evli ve üç çocuk babasıdır.

Dr.  Ahmet Özkan'a Ait Kitaplar;

-Güvenlik Ekseninde Erdoğan Türkiye'si ve Putin Rusya'sı

  

- Türkiye'de Medya Siyaset İlişkileri

Adem Yavuz Irgatoğlu / www.habersanliurfa.net

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gündem Şanlıurfa Türkiye-Rusya Medya Siyaset 2002 Seçimleri