Dr. Hartavi Uyardı! Hepatit A ve Uyuz Vakalarına Dikkat!

TAKİP ET

Aile Hekimi Dr. Serhat Hartavi, ConsultMedia'yı ziyaret etti. Hartavi, yaptığı ziyaretin ardından Haber Şanlıurfa'ya yaptığı açıklamada son günlerde artan uyuz vakalarına karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

 Aile Hekimi Dr. Serhat Hartavi, ConsultMedia Grup Başkanı Abdullah Cengiz’i Ankara’daki ofisinde ziyaret etti. 

“ARTAN UYUZ VAKALARINA DİKKAT!”
Ziyaretin ardından Haber Şanlıurfa’ya konuşan Dr. Hartavi, uyuz vakalarına dikkat çekerek, “Bu dönem geçmeyen grip vakaları ve kaşıntı vakaları oldukça fazla. Bunlar insanları rahatsız eden iki durum. Geçmeyen enfeksiyonla ilgili işte kovitin yeni bir durumu olabilir. Bunlar diğer enfeksiyonlarla birlikte enfekte ediliyor olabilir. Çok şükür ölümcül bir tablo oluşmuyor. Bilindik tedavilere çok dirençli kaşıntı vakaları var şu anda. Buna karşı olarak toplu kullanılan alanlarda çok hassas davranılması gerekiyor. Gittiğiniz ortamdan kalkar kalkmaz elinizin uygun temizliğini sağlamadan, yüzünüze, saçınıza, vücudunuza dokunmamanız gerekiyor. Uyuz salgını var maalesef. Her şeyde olduğu gibi bunun da temeli aslında korunmak. Bulaştıktan sonra tedavisi uzun olabiliyor, zor olabiliyor ve klasik tedavi yöntemlerine çok yanıt vermiyor. Onun için çok dikkatli olunması gerekiyor. Bizim temasımız yani sosyal ilişkilerdeki yoğunluk arttıkça, bizim bugün aldığımız hijyen önlemi yarın yetmemeye başlıyor. Pandemide toplum olarak hijyen anlamında bazı şeyler kazandık. İşte ellerin sabunla uzun süre yıkanması, tokalaşmadan kaçınılması, toplu alanlarda maske takma gibi. Ama pandemiden çıkışla beraber de sanki tenefüs zili çalmış çocuklar gibi hurra bütün bunlara koştuk. İnsanlarla sarıldık, öpüştük, kafelere gittik, sinamalara gittik maske takmadık.” ifadelerini kullandı. 

HEPATİT A NASIL BULAŞIYOR?
“Ülkemizin bazı bölgelerinde insanların neredeyse yüzde 100’e yakını Hepatit A virüsü ile tanışmış oldular.” diyen Dr. Hartavi, “Hepatit A nasıl bulaşıyor? fekal-oral dediğimiz yolla bulaşıyor. Yani insan dışkısının bir başka insanın ağzına girmesiyle bulaşıyor. Düşünebiliyor musunuz? Bir yer düşünün ki yüzde 100’ü Hepatit A geçirmiş. Belki bizler de geçirdik. Yani temizlik alışkanlığımız ve bildiğimiz temizlik yöntemleri aslında çok güçlü değil. Ellerimizi sabunlamamız ile durulamamız neredeyse aynı oluyor, 20 saniye kuralı yok. Tokalaştığımız insanın ellerini nasıl yıkadığını bilmiyoruz.” şeklinde konuştu. 

ConsultMedia Grup Başkanı Abdullah Cengiz de Hartavi’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bizzat şahit oldum ki Serhat hocamız hastaları için elinden geleni her zaman yapıyor, yapmaya çalışıyor. Hastalara karşı iyi niyeti, şefkatli tutumu gerçekten çok iyi. Alanında da çok başarılı ve örnek alınması gereken bir kişiliği var. Ziyaretinden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.   

Sr. Serhat Hartavi uyuz vakaları sağlık ConsultMedia