Dünya Su günü Nedir? Dünya Su Günü Ne Zaman?

TAKİP ET

Hayatın temel bileşenlerinden belki de en önemlisi olan su; hem insanlar hem de diğer tüm canlılar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünyanın bir kısmı temiz suya ulaşmakta sorun yaşarken, su kaynaklarının giderek tükendiği de biliniyor. Peki, bu duruma dikkat çekmek için ilan edilen Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Günü ne zaman? ve Dünya Su Gününü önemi nedir?

Araştırmalar, dünya nüfusunun 1,6 milyarlık bölümünün güvenli ve temiz bir su kaynağında erişmekte sorun yaşadığını gösteriyor. Bu durum, dünya üzerinde birçok kurumu harekete geçirmiş durumda. Su sorununa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla ise Dünya Su Günü etkinlikleri düzenleniyor. Peki, Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Günü ne zaman? Dünya Su Gününün önemi nedir? 

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

Her yıl artan su krizine yönelik farkındalık oluşturmak isteyen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1993 yılında özel bir gün ilan ederek, çeşitli etkinliklere başladı. Bu özel günde, temiz ve güvenli suya erişemeyen insanların varlığını hatırlatılırken aynı zamanda çözüm önerileri de tartışılmaya başlandı.

DÜNYA SU GÜNÜ NE ZAMAN?

1993 yılında ilan edilen Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart tarihinde kutlanmaktadır. 22 Mart günü birçok çeşitli etkinlik yapılarak, farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. Bunun yanı sıra su kullanımında tasarrufa gidilmesi ve farklı çözüm önerileri de tartışmaya açılıyor.

DÜNYA SU GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

1993 yılında ilk kez Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda önerilen bu özel gün, hem BM ülkelerinde hem de geri kalan dünya ülkelerinde büyüyen su soruna dikkat çekmek amacıyla kutlanıyor. Bu özel günde temiz su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımların atılması teşvik ediliyor.

DÜNYA SU GÜNÜ MESAJLARI NELERDİR?

Su yaşamın temel bileşeni ve giderek azalıyor. Su olmaksızın yaşamın varlığı mümkün değildir. Bu nedenle boşa su akıtmamalısınız.

Her su damlası değerlidir. Her su damlasında hayat vardır. Su kaynaklarını korumak herkesin görevidir.

Sürdürülebilir bir gelecek ve gıda kaynaklarına ulaşım için suyun değerini bilmelisiniz.

Ekolojik dengenin korunması için su kaynaklarının muhafaza edilmesi son derece önemlidir.

Daha fazla insanın temiz ve güvenilir bir su kaynağına ulaşabilmesi için, tüketim konusunda hassas olmalısınız.

Gelecek nesile daha iyi bir gelecek sağlayabilmek adına, faydalandığımız su kaynaklarını tüketmeden önce iyi düşünmelisiniz.

Su kaynaklarına kimyasal madde karıştırmamalı, ayrıştırmaya önem vermelisiniz.

Dünya Su Günü kutlu olsun!

 

dünya su günü 22 mart su krizi