Egzama Tedavisi İçin Ne Yapmalı?

TAKİP ET

Uzmanlar, kronik bir cilt hastalığı olan atopik dermatit (egzama) tedavisinde yapılacak en önemli şeyin, cildin günlük olarak nemlendirilmesi olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, kronik bir cilt hastalığı olan atopik dermatit (egzama) tedavisinde yapılacak en önemli şeyin, cildin günlük olarak nemlendirilmesi olduğunu belirtiyor.

Birçok faktöre (genetik, çevresel) bağlı olarak ortaya çıkan ve halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatit, çocuklarda en sık görülen kronik bir cilt hastalı olarak karşımıza çıkıyor. Egzama ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzm. Dr. Asena Pınar Sefer, “İleriki yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olma özelliğini taşıyan atopik dermatit (egzama), hastaların ve ailelerinin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemekte.” dedi.

“SIKLIKLA ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR”
Hastalığın her ne kadar bütün yaş gruplarında görülse de en sık çocuklarda ve özellikle de ilk iki yaş çocuklarda görüldüğünü ifade eden Uzm. Dr. Sefer, hastalığın belirtileri ile neden olduğu sonuçları hakkında şunları önemli bilgiler paylaştı.

Uzm. Dr. Asena Pınar Sefer, şunları kaydetti: “Çocukların hâlihazırda cildi kuru, çok kaşıntılı, hassas, kızaran bir yapıya sahiptir ve araya giren birtakım enfeksiyonlarla da sarı akıntılı olabilen lezyonlar oluşmaktadır. Biz tanıyı çocuklardaki bu kaşıntılı cilt durumunun olması ve lezyonları görerek tanımızı koyuyoruz. Tanıyı koyduktan sonra yapmamız gereken hastalarda akut alevlenmeleri tetikleyen özel faktörlerin belirlenmesidir. Bunlar arasında besinler başta olmak üzere birtakım alerjiler çok sıcak terleme, paketli gıda tüketimi gibi faktörler bulunmaktadır.”

“TESTLER YAPILMALI”
Hastalğın tedavisi konusunda da konuşan Asena Pınar Sefer, şu noktalara dikkat çekti: “Çeşitli testler yaparak ve ailelerimizle konuşarak hastalardaki bu alevlenmeyi tetikleyen faktörleri belirleyerek ailelerimize bu faktörlerden uzak durmaları gerektiğini söylüyoruz. Tedavide en önemli olay bütün egzamalı çocukların cildi günlük olarak nemlendirilmelidir. Onun dışında yazacağımız reçeteli bir takım kremlerle de hastanın alevlenme döneminde kullanacağı tedavisini planlıyoruz. Besin alerjileri dediğimiz gibi bu hastalarda önemli tetikleyicileri oluşturmaktadır. Spesifik testler yaparak birtakım özellikle testlerle ya da besin yüklemeleri testleri yaparak hastanemizde besin alerjileri tanısını da koyabiliyoruz.”

Hastaların düzenli aralıklarla doktorlarına başvurmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Sefer,  açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu hastaların büyük bir kısmı yaşla beraber lezyonlarında azalmalar görüyoruz. Besin alerjilerinde de azalmalar görüyoruz. Ancak bu hastalarımızda ileriki dönemlerde alerjik astım, alerjik saman gezisi gibi diğer alerjik hastalıkların riski arttığı için mutlaka düzenli olarak alerji immünoloji takiplerinin devam etmesi gerekmektedir.”
 

Egzama Tedavisi İçin Ne Yapmalı? egzama tedavisi Haber Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri Urfa haber