Ekrem İmamoğlu'nun Yerine Kim Gelecek?

TAKİP ET

Ülke gündeminde çok konuşulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? İmamoğlu'nun yerine kim Belediye Başkanı olacak?

Ülke gündeminde çok konuşulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu neden yargılanıyor? İmamoğlu’nun yerine kim Belediye Başkanı olacak?

Ekrem İmamoğlu'nun, YKS üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava sonuçlandı. İBB Başkanı İmamoğlu'na indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesine karar verildi. Kararın onanması durumunda Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak getirilecek. 

İmamoğlu Neden Yargılanıyor?

İBB Başkanı İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne giderek konuşma yaptı. Konuşmasında: "seçim döneminde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız şekilde kullanıldığını, kampanya süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran bir dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarda bulunduklarını" söyledi.

İmamoğlu'nun konuşmasının ardından 4 Kasım 2019 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu'nun kongre konuşmasını kastederek "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil” dedi.

İmamoğlu aynı gün içinde yaptığı basın açıklaması sırasında "31 Mart'ta seçimi iptal edenler, ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” ifadelerini kullandı.

YSK'nın bu açıklama ile ilgili yazılı suç duyurusunda bulunmasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

İmamoğlu Cezaevine Girecek mi?

Açıklanan kararın onanması durumunda Ekrem İmamoğlu'nun cezaevine girmesi beklenmiyor. Ayrıca İmamoğlu'nun 7 gün içerisinde karara itiraz etme hakkı da var. 

Ekrem İmamoğlu'nun Yerine Kim Gelecek?

Kararın kesinleşmesi durumunda İmamoğlu'nun belediye başkanlığı görevi de son bulacak. Yargıtay onayı beklenmesine rağmen içişleri bakanlığı İmamoğlu'nu görevden alarak yerine atama yapabilir. Edinilen kulis bilgilerine göre İmamoğlu görevden alınırsa yerine Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım'ın geçeceği söyleniyor.

Ekrem İmamoğlu'nun Aldığı Siyasi Yasak Nedir?

Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

Seçme ve seçilme ehliyetinden

Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır

 

 

 

 

Siyasi Yasak Nedir İmamoğlu Cezaevine Girecek mi İmamoğlu Neden Yargılanıyor Ekrem İmamoğlu un Yerine Kim Gelecek Ekrem İmamoğlu yerine kim gelecek ekrem imamoglu ceza aldı mı