Emin Önen Kimdir?

TAKİP ET

Emin Önen, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan 28. Milletvekilliği seçiminde AK Parti Şanlıurfa ikinci sıra milletvekili adayı oldu. Peki, Emin Önen kimdir? Emin Önen nereli? İşte Emin Önen'in akademik kariyeri ve siyasi yaşantısı.

Tam adıyla Abdulkadir Emin Önen, AK Parti içerisinde birçok farklı görevde bulunmuştur. Önen, 23. ve 24. dönemlerde TBMM’de milletvekilliği yapmıştır. 1 Aralık 2017 tarihinden bu yana Pekin Büyükelçisi olarak görev yürütmektedir. Peki, Emin Önen nereli? Emin Önen daha önce hangi şehirden milletvekili oldu? 

EMİN ÖNEN NERELİ?

Abdulkadir Emin Önen, 15 Mart 1976 günü Ankara’da dünyaya gelmiştir. Önen, ilk ve orta öğretimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde okuyan Önen buranın ardından Fatih Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Bölümü kazanmıştır. Üniversite eğitimi için İstanbul’a giden Emin Önen, Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü’nü birincilikle tamamlamıştır. 

Önen, mezuniyetinin ardından Fatih Üniversitesi’nde yüksek lisansını da tamamlamıştır. Önen’in yüksek lisans tezi ise “2003’ten itibaren Türk Dış Politikasında Asya Algısı” üzerinedir. Siyaset Bilimi alanında yaptığı yüksek lisansın ardından ise özel sektörde çalışmaya başlamıştır.

EMİN ÖNEN’İN KARİYERİ

Emin Önen, eğitim yaşantısının ardından özel sektörde yatırım danışmanlığı,  genel müdürlük ve genel müdür yardımcılığı yapmaya başlamıştır. Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti ile ihracat ve ithalat alanlarında faaliyet gösteren şirketler kurmuştur.

Önen, Türkiye’nin uluslararası ilişkileri nezdinde yapılan temaslarda da aktif olarak yer almıştır. Ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarına Türkiye’nin iç ve dış siyasetine ilişkin düzenli beyanatlar vermektedir. Önen çok iyi düzeyde İngilizcenin yanı sıra orta düzeyde de Çince bilmektedir.

EMİN ÖNEN’İN SİYASİ YAŞANTISI

Emin Önen ilk olarak 2007 yılında yapılan seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Şanlıurfa Milletvekili seçilerek TBMM üyesi olmuştur. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde ise ikinci kez Şanlıurfa Milletvekili olmuştur.

Önen, AK Parti’nin yanı sıra TBMM bünyesinde dış ilişkilerde de önemli bazı görevler üstlenmiştir. Türkiye’nin uluslararası temaslarında, faal görevler üstlenmiştir. Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi’nde Türk Grubu Başkanlığının yanı sıra AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürütmüştür. 2007 ve 2015 yılları arasında milletvekili görevini yürüten Önen, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı görevlerini de üstlenmiştir.

Abdulkadir Emin Önen, 1 Aralık 2017 yılından bu yana ise Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi olarak görev yürütmektedir. Önen, 28. Milletvekili seçimleri için AK Parti’nin Şanlıurfa ikinci sıra milletvekili adayıdır.

EMİN ÖNEN’İN YÜRÜTTÜĞÜ BAZI GÖREVLER

Önen, 2007 ve 2011 yılları arasında Şanlıurfa Milletvekili olmasının yanı sıra Asya Parlamenterler Asamblesi’nde Başkan Yardımcısı ve Türk Grubu Başkanı olarak görev üstlenmiştir. Bunun yanı sıra TBMM Dışişleri Komisyon Üyeliği ve AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiştir.

Önen bu tarihlerde Türkiye-Filipinler Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olmasının yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi’nde de Türk Grubu Üyeliği yapmıştır.

2011 ve 2015 yılları arasında ise AGİTPA Türk Grubu Başkanlığı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı ve Şanlıurfa Milletvekilliği görevlerine devam etmiştir. Aynı dönemde bunların yanı sıra Türkiye- Çin parlamentolara Arası Dostluk Grubu Başkanı, TBMM Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi, TBMM AB Uyum Komisyonu üyesi görevlerini de üstlenmiştir.

Bu dönemde aynı zamanda Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanvekili, Türkiye-Yeni Zelanda Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyelisi olmuştur. Genel olarak Asya ile ilişkiler konusunda görev üstlenen Önen bu dönemde aynı zamanda Türkiye-Portekiz Parlamentolar Arası Dostluk Grubu saymanı olmuştur.

Emin Önen kimdir Emin Önen nereli