Erbakan Hoca'nın 12'nci Ölüm Yıldönümü

TAKİP ET

Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve Türk siyasetinin önemli figürlerinden biri olarak tarihe geçen Necmettin Erbakan'ın vefatının üzerinden 12 yıl geçti.

29 Ekim 1926'da Sinop'ta doğan Türk siyasetinin “Erbakan Hoca”sı ideolojisi ve üslubuyla döneme damgasını vuran bir isim oldu. Babasının ağır ceza reisi olması dolayısıyla çocukluğu farklı şehirlerde geçen Erbakan, Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda başladığı ilkokul eğitimini Trabzon'da tamamladı. 1943 yılında  İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitiren Erbakan, oradan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne giriş yaptı. 1948'de mezun olduğu üniversitenin Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsünde asistan oldu.

 


SİYONİZM İLE MÜCADELE DE ÖN PLANA ÇIKAN İSİM HALİNE GELDİ
12 Ekim 1969'da güçlü bir siyasi parti olan Adalet Partisinden (AP) milletvekili olmak istedi ancak kabul edilmedi. Bunun üzerine Konya'dan bağımsız aday olan Erbakan, üç milletvekili seçilebilecek kadar oy alarak milletvekili oldu. Erbakan 26 Ocak 1970'te 17 arkadaşıyla Milli Görüş hareketinin ortaya çıkmasını sağlayacak ilk parti olan Milli Nizam Partisini kurdu. Kapitalizm ve Batıcılık karşıtı siyaset yürüten Erbakan, siyonizm ile mücadelede de ön plana çıkan isimlerden bir tanesi haline geldi.


LAİKLİĞE AYKIRI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜĞÜ BELİRTİLEREK PARTİSİ KAPATILDI
"Önce ahlak ve maneviyat" ilkesini benimseyen Erbakan’ın Ayasofya’da namaz kılma daveti sonrası, “laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü” belirtilerek partisi kapatıldı. Partisinin kapatılmasının ardından Erbakan, arkadaşlarıyla 11 Ekim 1972'de Milli Selamet Partisini (MSP) kurdu. MSP 1973'teki seçimde 48 milletvekilliği ve 3 senatörlük kazanarak 51 parlamenterle Meclise girdi. Ardından Bülent Ecevit  ile yapılan anlaşma doğrultusunda CHP-MSP koalisyonu kuruldu. 


9 AY CEZAEVİNDE KALDI
Kıbrıs sorununun patlak verdiği dönemde Erbakan'ın ismi “Mücahit” sıfatıyla kullanılmaya başlandı. Krizden dolayı yaşanan  düşünce ayrılıkları sebebiyle 17 Eylül 1974'te CHP-MSP koalisyonu dağılmak zorunda kaldı. 1978'de siyasette gündemi belirleyen "11'ler hükümeti", "Milletvekili pazarlığı" ve "Güneş Motel" şaibeleri sonucunda 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Erbakan ve siyasi hareketi de hedef alındı. Darbeden sonra İzmir'de uzun süre gözaltında kalan Erbakan, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve 9 ay cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıkan Erbakan, tekrar parti kurma sürecine girdi.

1995 SEÇİMLERİNDE BİRİNCİ PARTİ OLDU
Siyasi yasaklı olan Erbakan, 19 Temmuz 1983'te Refah Partisinin (RP) kurulmasını sağladı. Siyaset yasağının referandumla kalkmasının ardından Erbakan, Refah Partisinin 11 Ekim 1987'de yapılan kongresinde oy birliğiyle genel başkan oldu. 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Milli Görüş, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri dahil birçok kentin yerel yönetimini devraldı. 1995'teki genel seçimlerde yüzde 21,7 oy oranıyla sandıktan birinci çıktı. Hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Demirel'den alan Erbakan, 54. Hükümeti kurarak 28 Haziran 1996'da başbakanlık koltuğuna oturdu.


28 ŞUBAT DARBESİ GERÇEKLEŞTİ
54. Hükümet'in faaliyetlerine ilişkin başlatılan algı operasyonları sonrası  bazı üniversiteler, iş dünyası ve sendikalar da Erbakan siyasetine karşı misyon üstlendi. Erbakan'ın Mısır ziyaretindeki bayrak krizi, Libya ziyaretinde Kaddafi'nin açıklamaları Erbakan aleyhinde kullanılmaya başlandı. Daha sonra 28 Şubat 1997'de "postmodern darbe" olarak anılacak müdahale gerçekleşti. 27 Mayıs 1997'de Anayasa Mahkemesine iktidar partisi Refah Partisinin temelli kapatılması istemiyle dava açıldı. Baskılar sonucunda Necmettin Erbakan, 30 Haziran 1997'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e istifasını sundu. Anayasa Mahkemesinde görülen Refah Partisinin kapatılması davası 16 Ocak 1998'de sonuca bağlandı. Refah Partisinin kapatılmasına ve aralarında Necmettin Erbakan'ın da bulunduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verildi.

 

FAZİLET PARTİSİ KURULDU
Refah Partisinin kapatılması sürecini beklemeyen partililer, 17 Aralık 1997'de Milli Görüş hareketinin dördüncü partisi olan Fazilet Partisini kurdu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisinin de kapatılması için dava açtı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının ardından Vural Savaş'ın yerine atanan Sabih Kanadoğlu'nun hazırladığı deliller sonunda Fazilet Partisi de 22 Haziran 2001'de kapatıldı. Partilerin kapatılmasının ardından bir ay sonra partililer, Milli Görüş'ün beşinci partisi olan Saadet Partisini kurdu. Milli Görüş'ten ayrılan isimlerin kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi, 2002'deki erken seçimde tek başına iktidar oldu. Saadet Partisi ise seçim barajını geçemeyerek TBMM dışında kaldı.



ERBAKAN VEFAT ETTİ!
Erbakan, 5 yıllık siyaset yasağının kaldırılmasının ardından Mayıs 2003'te Saadet Partisi Genel Başkanı oldu. Kamuoyunda "kayıp trilyon davası" olarak bilinen Refah Partisinin mali hesaplarına ilişkin davada kendisine verilen hapis cezasından dolayı Erbakan, 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığı ve üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı. Erbakan'ın, sağlık sorunları sebebiyle başvurusundan dolayı cezanın infazı ertelendi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Erbakan'ın 2 yıl 4 aylık hapis cezasını, yeniden yargılama sonunda değiştirmedi ancak cezasını konutunda çekmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın "sürekli hastalık" nedeniyle aldığı ev hapsi cezası 19 Ağustos 2008'de kaldırıldı. Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi'nde 17 Ekim 2010'de yeniden genel başkan olan Erbakan, 28 Şubat postmodern darbenin 14. yılı arifesinde solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 27 Şubat 2011'de vefat etti.