Erdoğan: "Herkes kendi yoluna"

TAKİP ET

Bahçeli'ye "Herkes kendi yoluna" diyen Erdoğan: Türkçü değilim, Türkçülük yaparsanız, Kürt vatandaşımın Kürtçülük yapma hakkı doğar

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ittifakla ilgili açıklamalarına yanıt veren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gördük ki MHP farklı bir tercih yaptı. Madem 'Biz yolumuza' diyorlar, biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz" ifadelerini kullandı.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili  kapsamlı değerlendirmelerde bulunmak istediğini söyledi.

Erdoğan, "Konsolosluk çalışanlarının aceleyle ülkelerine gitmeleri bu hazırlığın orada yapıldığını gösteriyor. 3 kişilik ekip tarifeli seferle İstanbul'a geldi. Konsolosluktan bir ekip Belgrad ormanlarında inceleme yaptı" dedi. Çeşitli uçaklarla 15 Suudi güvenlikçi istihbaratçı ve adli tıpçının Türkiye’ye gittiğini söyleyen Erdoğan, "Olay günü konsoloslukta çalışan personel denetleme olduğu gerekçesiyle bir odada toplanıyor. Konsolosluk kamerasının hard diski sökülmüş. Bölgeyi gören güvenlik kameralarının incelenmesi sonucu Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıkmadığı anlaşılmıştır. Viyana Sözleşmesi nedeniyle konsolosluk görevlileri hakkında inceleme yapılamamıştır" dedi. Erdoğan sözlerinin devamında, "Bu durum, bizi gerçekleri araştırmamızda alıkoyamaz" dedi.

MHP İLE İTTİFAK

MHP ile yapılan ittifak konusunda da değinen Erdoğan, "AK Parti ve MHP farklı politikalar yürüten partilerdir. MHP’yle son önemde af, Danıştay’ın kararı ve erken emeklilik gibi konularda farklı düşünüyoruz. Bir devlet, kişilere karşı işlenen suçları af yetkisine sahip değildir" dedi. Cumhur İttifakı'yla ilgili Erdoğan, "Kimseye kişisel olarak saygısızlık etmeyi aklımızın köşesinden dahi geçirmeyiz. Bir devlet kişilere karşı işlenen suçları af yetkisine sahip değildir. MHP ile son dönemde af, erken emeklilik, Öğrenci Andı'nda farklı düşünüyoruz" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Artık ittifak niyetimiz kalmadı" sözlerine yanıt veren Erdoğan şunları söyledi: 

"Türkiye 15 Temmuz ile birlikte pek çok konuda olduğu gibi siyasi işbirliklerine girildi. Bu işbirliğinin çok katkısı olmuştur. Çok verimli bir ittifak örneği sergiledik. Parti yönetimleri olarak milletimizin sesine kulak verdik. Yeni yönetim sisteminin inşası gibi temel konularda ittifak içinde olmak her konuda aynı çizginin takip edilmesini gerektirmiyor.

AK Parti ve MHP ayrı partilerdir. Farklı düşündüğümüz konularda herbirimiz kendi yolumuzu takip ederiz. MHP ile af, and, emeklilik konusunda farklı düşündüğümüz görülüyor. Biz bu farkları yapıcı bir dille ifade etmeye çalıştık. Politikalarımızı sonuna kadar savunuruz ama kimseye saygısızlık etmeyi aklımızdan geçirmeyiz. Bizim siyaset tarzımızda da böyle bir üslup yoktur.

Af meselesi gündeme geldiğinde arkadaşlarıma talimat verdim. Böyle bir düzenlemenin milletin vicdanını rahatsız edeceğini gördük. Teklife sıcak bakmadığımızı anlatmaya çalıştık. Temel ilke olarak, devlet kendisine karşı işlenen suçları af yetkisine sahip olabilir ama kişiye karşı işlenen suçları af yetkisine sahip değildir.

"TÜRKÇÜ DEĞİLİM, TÜRKÇÜLÜK YAPARSANIZ KÜRT VATANDAŞIMIN KÜRTÇÜLÜK YAPMA HAKKI VARDIR"

"Siz Türkçülük yaparsanız, diğer tarafta Kürt vatandaşımın Kürtçülük yapma hakkı vardır" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Türküm... Türküm ben. Ama şunu söyleyeyim ben Türkçü değilim. O başka bir şey bu başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır, yok. Her etnik unsur, kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Ama cılık cılık etmez, mesele bu. Sizin Türkçülük yapma hakkınız var o zaman benim Kürt vatandaşımın Kürtçülük yapma hakkı doğar. Türkiye Cumhuriyeti devleti 81 milyonun devleti olduğuna göre sembolik unsurlarımızın hepimizi kucaklaması gerekir.