Eski Genel Sekreter Şenocak, Sel Felaketini Haber Şanlıurfa'ya Değerlendirdi!

TAKİP ET

Eski Harran Üniversitesi Genel Sekreteri İhsan Şenocak yaşanan sel felaketine ilişkin Haber Şanlıurfa'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Abide Kavşağı'na ilişkin konuşan Şenocak, 'Karayolları orayı kendisi yaptı. Yapılan proje biraz acemiliğe getirilmiş bir projedir. Orada dere olduğu biliniyordu.' dedi.

Eski Harran Üniversitesi Genel Sekreteri İhsan Şenocak yaşanan sel felaketine ilişkin Haber Şanlıurfa’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“ACEMİLİĞE GETİRİLMİŞ BİR PROJEDİR”

Şanlıurfa’da sel felaketinden en çok etkilenen ve can kayıplarının yaşandığı Abide Kavşağı’na ilişkin bilgiler veren  Eski Harran Üniversitesi Genel Sekreteri İhsan Şenocak, “Bu kavşak şehirde bir ihtiyaç olmuştu. Önceleri orası şehrin dışında kalıyordu ama şehir genişledikçe bir ihtiyaç haline gelmişti. İhtiyaç doğrultusunda orada daha iyi çözümler bulunabilirdi. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bağımsız belediye başkanı olduğu dönemde o bölgeye yonca yaprağı şeklinde bir proje önerildi. Yonca yaprağı projesi hayata geçirilseydi alt geçit olmayacaktı. Zemin üstü bir proje hayata geçmiş olacaktı. O daha uygundu. Fakat siyasi nedenlerden dolayı, Fakıbaba bağımsız olduğu için proje çok desteklenmedi ve Karayolları orayı kendisi yaptı. Yapılan proje biraz acemiliğe getirilmiş bir projedir. Orada dere olduğu  biliniyordu. En azından derenin akış yönüne göre yapılsaydı su birikmezdi. Ortada bir risk olmasına rağmen tahliye kanallarına da çok özenilemedi. Tamamen kara düzen yapılan bir çalışmadır orası.” ifadelerini kullandı.

SEL OLACAĞI BELLİ OLAN YERLER SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILMIŞ

Sel baskınına karşı alınması gereken tedbirleri de belirten Şenocak, “Siyasi nedenlerden dolayı ‘Kader, Allah’ın takdiridir vs.’ gibi laflar söyleniyor. Tabi ki Allah’ın takdirine ve kadere inanan insanlarız ancak biz bunlara dikkat ettiğimiz zaman bir şeyler doğru oluyor. Allah’ın takdiri sel basan yerlerin dere olmasından yana. Ama biz gidip orayı illa imara açalım, inşaatlar yapalım, AVM’ler kuralım diye çabalarsak Allah’ın takdirine karşı gelmiş oluruz. Bu dini açıdan da böyledir. Siz Allah’ın gücüne, takdirine karşı gelirseniz sonuçlarına katlanırsınız. Teknik açıdan olaya bakarsak bu sel olayı 100 yılda bir de olabilir, 70 yılda bir de olabilir, 50 yılda bir de olabilir. Sonuçta orada bir sel olacak. Daha önce olmuş yine olacak. Biz bunun tedbirini almakla mükellefiz. Geçmiş yüzyıllarda Karakoyun Deresi dediğimiz yerde bunun tedbiri alınmış. Orası doğal bir dere değildir. O günün koşullarında el aletleriyle bu tedbirler alınmış. Günümüzde de ora ile alakalı özellikle seçim dönemlerinde ‘Kapatacağız, kurutacağız, imara açacağız vs.’ propagandalar yapıldı. 10 sene 20 sene yağmur yağmayınca, sel olmayınca insanlar da haliyle gereksiz görüp o söylemlere destek verdiler. Yağmur az yağdı diye bu sel olmayacağı anlamına gelmiyor. Bakın sonuç ortada” şeklinde konuştu.

BİZANS DÖNEMİNDE YAPILAN BEND YIKILMIŞ!

Şenocak şöyle devam etti; “Şanlıurfa’nın en büyük AVM’sini sel bastı. orada da bir kişi hayatını kaybetti. Oraya sel suyu gelmesin diye Karakoyun Deresi’ne Bizans döneminde yapılan 6 metrelik bir bend vardı. Yol genişletme çalışmaları yapılacak diye o bendi yıktılar. Yahu o bend oraya süs olsun diye yapılmadı. Teknik elemanların sözüne itibar edilmediği için böyle yanlışlar çok yapılıyor malesef. Bu işlerde teknik elemanın, bilirkişilerin düşüncesine önem verilmediği için bu felaketler yaşanıyor. Geçmişte yapılan hata yüzünden şimdi bu felaket yaşanıyor. Kimi muhatap alıp hesap sorulacak? Başta tedbir alınmazsa sonuçları ne yazık ki ağır oluyor.

Şanlıurfa gündem son dakika serl felaketi