Eski Urfa'yı Suriyeli Göçmenler Mesken Tuttu

TAKİP ET

Eski Urfa'yı Suriyeli göçmenler mesken tuttu, yerliler arasında Karaköprü revaçta. Yoğun Suriyeli göçü alan Şanlıurfa kent halkı,  artan uyuşturucu ticareti, fuhuş ve asayiş olayları ile işsizlik ve emlak fiyatlarının artışına kadar birçok sorundan Suriyeli mültecileri sorumlu tutuyor.

Suriye iç savaşının başlamasından hemen sonra Türkiye’nin başlattığı “Açık Kapı” politikası nedeniyle başta Suriye sınırında yer alan illerde olmak üzere Suriyeli mülteci sayısı hızla artış gösterdi. Şanlıurfa bu durumdan en fazla etkilenen illerin başında geliyor.  Düzensiz göçmenlerin, sınırda yer alan Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis vb. illerinde yerleşmeleri,  adı geçen kentleri, sosyal ve ekonomik bakımdan büyük ölçüde etkiledi. 
İç savaş nedeni ile ülkelerini terk eden Suriyeli nüfus, geçici olarak geldikleri Şanlıurfa’da bir çok sosyal ekonomik olayların patlak vermesine katkı sunuyor. Suriye sınırına yakın olması nedeniyle mültecilerin yerleşmek için tercih ettiği illerden Şanlıurfa’nın sosyal dokusu da, bu göçten büyük oranda olumsuz etkilendi. Yoğun Suriyeli göçü alan Şanlıurfa kent halkı,  artan uyuşturucu ticareti, fuhuş ve asayiş olayları ile işsizlik ve emlak fiyatlarının artışına kadar birçok sorundan Suriyeli mültecileri sorumlu tutuyor. Suriyelilerin ucuz iş gücü ile çalışmayı kabul etmelerinin, kentte işsizlik sorununu da beraberinde getirdiğini özellikle vurguluyorlar. 


 Şanlıurfalılar mültecilerin olmadığı yerlerde yaşamak istiyor 
habersanlıurfa.net ‘in mikrofon uzattığı Şanlıurfalılar; kültürel uyumsuzluk,  etnik rekabet ve ucuz işgücü gibi faktörlerden dolayı, Suriyeli göçmenlerin meskûn olduğu semtlerde yaşamak istemediklerini belirtiyor, bir çoğu da taşınmayı tercih ettiğini ifade ediyor. Yarım milyon Suriyeli mülteci, ağırlıklı olarak "eski Urfa" tabir edilen "Eyyübiye, Halilile" çevresine  yaşarken, bu durumdan rahatsız olan kent halkı  yerleşmek için  daha çok  "Yeni Urfa"  denilen Karaköprü'yü  tercih ediyor.

Özel Haber 

Dilara Kaptanoğlu /  www.habersanliurfa.net

Suriyeli göçmenler Şanlıurfa