Esnaf ve Sanatkarlar EYT Düzenlemesine Tepkili

TAKİP ET

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, EYT ile ilgili yapılan düzenlemeye esnaf ve sanatkarın da dahil edilmesi gerektiğini açıkladı.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 28 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmasının ardından Resmi Gazete’de yayınlandı.

“BAĞ-KUR’LU ESNAF DÜZENLEMEDEN YARARLANAMADI”

Yürürlüğe giren EYT’de, esnafın emekli olabilmesi için Bağ-Kur’a kayıt yaptırması ve 9 bin gün prim yatırması gerekiyor. Ancak esnafın yanında 4/A kapsamında sigortalı olarak çalışanlar giriş tarihlerine göre 5 binden başlayan prim gün sayısıyla emekli olabiliyor. EYT kapsamındaki imkanlardan talep edilen gün sayısının SGK’lılardan fazla olması nedeniyle Bağ-Kur’lu esnaf düzenlemeden yararlanamadı. EYT düzenlemesinin bu şekilde yasalaşması esnaf ve sanatkârların tepkisini çekti. Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ŞESOB) Başkanı Şefik Bakay, EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarların yer almamasının bu kesimler için mağduriyet oluşturduğunu söyledi.

Açıklamalarda bulunan Bakay, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Pirim gün sayısı nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için öncelikle ek bir madde ile bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz. Ek bir madde ile esnaf ve sanatkarların bu kanundan faydalanması gerekiyor. Şu an faydalanamadıkları için esnaf ve sanatkarların çok tepkisi var, bunu da yetkililerin bilmesi istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa EYT Bağ-Kur ŞESOB