Eyyübiye'deki Kötü Koku'nun Çözümü 200 BİN TL

TAKİP ET

Eyyübiye merkezde kurulan katı atık tesisinden yayılan kötü kokudan dolayı mahalle halkının yaşamı zorlaşıyor.

Eyyübiye merkezde kurulan katı atık tesisinden yayılan kötü kokudan dolayı mahalle halkının yaşamı zorlaşıyor. Mahalleli, “Kötü koku ile yaşamaya mahkum değiliz” diye tepki gösterirken, bazı siyasi partiler de imza kampanyası başlattı. 

Urfa’nın en büyük ilçesi olan Eyyübiye resmi rakamlara göre nüfusu 382 bin 974 iken Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle ilçeye göç edenlerle beraber ilçenin nüfusu 600 bini geçti. Eyyübiye ilçesine bağlı Asya Mahallesi’nde bulunan Şair Nabi Anadolu Lisesi’ne 500 metre uzağında kurulan özel bir şirketin işlettiği katı atık tesisinden yayılan kötü kokular, çevredekileri rahatsız ediyor. 
 
6 yıldır sık sık tesiste dinamonun bozulduğu iddiası ile ilçeye yayılan kötü kokular son aylarda arttı. Yetkililerin kalıcı bir çözüm sözü verdiği ilçe sakinleri, verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) onlarca kez şikayet bildiren mahalle sakinleri, yerel yönetimdeki yetkililerin “sorunu çözeceğiz” demelerine karşı bir adımın atılmadığını belirtiyor. 
 
Kötü kokulara karşı Gelecek Partisi Eyyübiye İlçe Başkanlığı imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında bir haftada 4 bin imza toplandı. Tesise en yakın mesafede yer alan Asya Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar ile Gelecek Partisi Eyyübiye İlçe Başkanı Mahmut Demir, yaşanan sorunları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 
 
ÇÖZÜM 200 BİN TL
 
Kokudan en fazla Yenice, Eyyüp, Ruha ve Asya mahallelerinde  yaşayan mahalle sakinlerinin etkilendiğini belirten Demir, yaklaşık 150 bin insanın direk kokudan etkilendiğini söyledi. Sorunun yıllardır çözülmemesinden kaynaklı imza kampanyası başlattıklarını dile getiren Demir, bir haftada 4 bin imza topladıklarını, hedeflerinin 25 bin imza olduğunu, ancak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle çalışmalarını sürdüremediklerini anlattı. Sorunun çözümünün basit olduğunun altını çizen Demir, “Bu imzaları çözüm yolu ile birlikte Eyyübiye ve büyükşehir belediyelerine sunacağız. Bir çözüm olmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gideceğiz. Yetkililerin derdi bu sorunu çözmek değil, yoksa tank parfümleri var. Bunu Adana ve Maraş belediyeleri devreye soktu ve faal olarak devam ediyorlar. Bu sistemi kurarak kısa süreliğine bu sorunu çözebilirler. Maliyeti de çok fazla değil, firma ile görüştük 200 bine yakın bir maliyet var. Uzun vadede ise ilçe merkezine yakın olan bu tesisi taşımaktır. İnsanları bu koku ile terbiye mi etmek istiyorlar?” şeklinde konuştu.  
 
ÇÖZÜMSÜZLÜK VAR
 
Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile Eyyübiye İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Kuş’a birçok kez sorunu ilettiklerini vurgulayan Demir, “Çözülene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Belediye burayı bir şirkete ihale yoluyla vermiş. Ama mesele şirket değil, ortada bir çözümsüzlük var. Şirkete verdiniz, maddi ve teknik olarak sorunlar olabilir ama sizin sorumluluğunuzdan çıkarmaz. Şirket ve belediye yetkilileri arasında bir iletişimsizlik sorunu mu var?” diye sordu.
 
‘ZULÜMDÜR’
 
Sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde kokudan kaynaklı evde durmanın zor olduğuna dikkati çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çöp ile ilçe merkezine en yakın ev arasında birkaç yüz metre var. O evlerden iki tanesini kiralayıp birine Sayın Beyazgül’ü diğerine Sayın Kuş’u koyalım bakalım kaç gün kalabilecekler. 17 gün değil sadece iki gün durabilirlerse biz tamam deyip kampanyamızı bitireceğiz. İnsanlar iftar, sahur yapamıyor. Bu mübarek ayda bu zulümdür. Çöpün insan sağlığına zararlı olduğu yönünde il sağlık müdürlüğü raporları var. Bu çöp Eyyübiye için koronavirüsten daha tehlikelidir. İnsanların sağlığına bire bir zararı olan çöple ilgili ne gibi çözümleri var?”
 
KİMSEDE İŞTAH KALMIYOR
 
Uzun yıllardır Asya Mahallesi'nde yaşayan Levent Şeyhanlıoğlu, kötü kokunun her geçen gün arttığına değindi. Sorunun çözümü noktasında yetkililere yaptıkları başvuruların bir karşılığı olmadığını ifade eden Şeyhanlıoğlu, “Camlarımızı kapattığımız halde yine koku alıyoruz. Ramazan ayındayız, koku yüzünden zorlanıyoruz. Oruçluyuz, bitkiniz iftar saatinde koku yayılıyor mahalleye, kimsede iştah kalmıyor. Kokunun kaynağı ilçenin dibinde yapılan atık tesisi. Çöp yığınının buradan kaldırılması gerek. Yetkililere bildirince ‘tamam’ deyip geçiştiriyorlar. 4 gün önce Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül mahalleye geldi. Komşularımız sorunu kendisine iletti ve ‘halledeceğiz’ demiş. Ama bu kaçıncı oldu” şeklinde konuştu.
 
‘BU KOKUYA MAHKUM DEĞİLİZ’
 
Sorunun bütün mahallenin yaşadığı bir sorun olduğunu vurgulayan Şeyhanlıoğlu, devamında şunları söyledi: “Bizi bu kokuyla yaşamaya mahkum etmişler ama biz koku ile yaşamaya mahkum değiliz. Kendisi burada bir gün bile yaşayamaz. Gelip bir saat durabildi. Sokağa çıkma yasağı var, pencereyi açamıyoruz, açmayınca sıcak oluyor. Mahalle yoksul bir mahalle. Çoğu evde klima veya soğutacak bir alet yok. Pencereyi açınca da kokudan içerde duramıyoruz. Bu yaşanılanlara akıl erdiremiyoruz. Taleplerimiz biran önce karşılanmalı, sadece ‘tamam’ demek yetmez.”
 
 
MA / Emrullah Acar

eyyübiye kötü koku katı atık tesisi