Fed Faiz Kararını Açıkladı

TAKİP ET

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Politika faizi 25 baz puan artırılarak yüzde 4,75-5,00 aralığına yükseltildi.

Fed ABD'de etkileri devam eden bankacılık krizinin ortasında yılın en kritik faiz kararını açıkladı. Toplantı öncesinde piyasada beklentileri farklılık gösteriyordu. Bu ortamda genel beklenti Fed'in faiz artış patikasına 25 baz puanla devam etmesi yönündeydi. Fed faizi 25 baz puan artırdı.

ABD'DE PATLAYAN BANKACILIK KRİZİ BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİRMİŞTİ

ABD'de enflasyonun beklenenden daha katı olabileceğine ilişkin sinyaller gelirken, bankacılık sektöründe yaşanan kriz Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin de dönüşmesine neden olmuştu.

Geçen hafta, ABD'nin en büyük 16'ncı bankası olan Silikon Vadisi Bankasının (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank da iflas etmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve FDIC, iflas eden bankalardaki mevduat sahiplerinin paralarının tamamına erişebileceklerini açıklamıştı.

İsviçre'nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse'in sıkıntıya girmesi ile ABD'li First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar da bankacılık krizine ilişkin endişelere neden olmuştu.
Bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardından para politikası otoritelerinin nasıl karşılık vereceği merak konusu olurken, bu kapsamda ilk sınavı Avrupa Merkez Bankası (AMB) vermişti. AMB bankacılık krizinin gölgesinde enflasyonla mücadele patikasından çıkmadan 50 baz puanlık faiz artışı kararı almıştı.

Fed ABD faiz puan