'Fehmi Işıklar Metris'ten Meclise' Kitabı Çıktı!

TAKİP ET

'Fehmi Işıklar, Metris'ten Meclise, Sendikacı, Siyasetçi' kitabı, raflardaki yerini aldı. İletişim Yayınları tarafından basılan kitapta söyleşiyi ise Ekin Kadir Selçuk gerçekleştirdi.

80’li ve 90’lı yılların fırtınalı dönemlerinin en önemli isimlerinden biri de Ahmet Fehmi Işıklar. DİSK Genel Başkanlığı, SHP Milletvekilliği, HEP Genel Başkanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcılığı gibi görevler üstlenen Işıklar, meşhur Metris Cezaevi’nde tutuklu da kaldı. 

12 Eylül darbesinin ardından idamla yargılanan Işıklar, bu söyleşi kitabında “Seydişehir Alüminyum” toplu sözleşmesinden “TARİŞ grevi”ne, “Otağ-ı Hümayun” işkencelerinden Diyarbakır-Metris hücrelerine, Meclis kürsüsünden mahkeme salonlarına sendika ve siyasette yaşadıklarını siyasetbilimci Ekin Kadir Selçuk’a anlatıyor.

Verdiği mücadelenin onurlu ve doğru olduğunu belirten Işıklar, söyleşide şu cümleleri kullanıyor;

“Mağlubiyet değil ama... Gelecek kuşaklara üzerimizdeki yükü bırakmak zorunda olduğumuz için eziklik hissediyorum... [ama] en azından bu mücadeleye katıldığım için mutluyum... Emeği, halkın insanca koşullarda yaşamasını savundum.”

AHMET FEHMİ IŞIKLAR KİMDİR?

Ahmet Fehmi Işıklar, 1960’lı yılların sonundaki hareketli ortamda sendikal mücadeleye atıldı. Bu dönemde Türk-İş’in “uzlaşmacı ücret sendikacılığı” dar gelince Işıklar, “sınıf ve kitle sendikası” olarak adlandırdığı Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’na (DİSK) katıldı. 1977 yılında yapılan genel kurulda ise DİSK genel sekreterliğine getirildi.

12 Eylül darbesinde tutuklanan Işıklar, dönemin meşhur cezaevlerinden olan Metris’te hapis yattı ve idamla yargılandı.

1987 yılına gelindiğinde, Erdal İnönü’nün başında olduğu Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) milletvekili seçildi. Yedi milletvekili Paris Kürt Konferansı’na katıldığı için ihraç edilince, Işıklar da SHP’den istifa etti. Hayatının dönüm noktalarından biri ise Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kurulması oldu. Işıklar HEP’in kuruluşunu “Elinde silah olan hiç kimseyi mutlu etmedi” diyerek anıyor. Kürt hareketinin ilk yasal partisi olarak bilinen HEP’te genel başkan oldu. Bu dönemde HEP’in seçimlere girmesi engellendi. Bunun üzerine Işıklar SHP listesinden Diyarbakır milletvekili olarak TBMM’ye girdi. TBMM’de başkanvekilliği görevini üstlendi. 

“Kürtçe yemin krizi” çıktığı dönemde SHP milletvekili olmasına karşın, HEP kapatıldı ve milletvekilliği düşürüldü. SHP ve CHP’nin birleşmesinin ardından CHP’de genel başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Deniz Baykal’ın partisi “ele geçirmesinin” ardından ise partiden uzaklaştı.

Fehmi Işıkların gazetemizle geçen yıl ağustos ayında yaptığı söyleşiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ahmet Fehmi Işıklar kimdir Metris en Meclise