Fırat: Kantinleri Gelir kapısı olarak göremezsiniz

TAKİP ET

KANTİN'lerin ödedikleri kiraya göz diken TÜRK EĞİTİMSEN'e Kantin-İş Sen Genel Başkanı Okan FIRAT Türk Eğitim Sen'in yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

KANTİN’lerin ödedikleri kiraya göz diken TÜRK EĞİTİMSEN’e Kantin-İş Sen Genel Başkanı Okan FIRAT Türk Eğitim Sen’in yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

Genel Başkan Okan FIRAT, yaptığı açıklamada :
“Pandemi döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan işletmecilere kolaylık olması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan kira indirimlerine göz diken, okulların yegane gelir kaynağının KANTİN’ler olduğuna dair algı yanılsaması yaratan ve ülkemizde “herşeyin normale döndüğünü” iddia eden Sendika Başkanı’na yanıt verme gereği oluşmuştur. Belli ki Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptıkları çağrıda bilgi eksikliğine dayanan bir akıl tutulması yaşamaktadırlar.

KANTİN İŞ SEN olarak bu çağrıyı hem maksadını aşmış, hem de art niyetli olarak değerlendirmekteyiz.

Sırf temsil ettikleri birkaç okul müdürünün talebi üzerine, Bakanlığın almış olduğu kararı da yok sayarak kaleme aldıkları bu talihsiz çağrı ile ne yazık ki eğitimin ayrılmaz bir paydaşı olan bizleri derinden üzmüştür. Zaten bu dönemde bu kadar mağdur olan bir grubu hedef almaları anlamlı değildir. On sekiz aydır satış yapamayan KANTİN’ler, Sayın Sendika Başkanı’nın ima ettiği üzre okulların tatil olduğu günler evlerinde para basmamaktadırlar ki ifade edildiği üzre bu paralar okullardan esirgensin! Kantinci esnafı ekmeğinin derdindedir ! Evine ekmek götüremeyen kantin işletmecisi meslektaşlarımız müdürler gibi her ay, ek ders ücretleri de dahil olmak üzere, banka hesaplarına yatan sıcak maaşı görememişlerdir; her gece SGK, Bağ-Kur, vergi, geçim yüküyle ve çalışanının maaşını nasıl ödeyeceğinin vicdan sızısıyla on sekiz aydır uykusuz kalmaktadır. Türk Eğitim Sen Başkanı tarafından yapılan çağrı, kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır. Sendikacılığın, temsil edilen grubun hak savunuculuğu yapmasının ötesinde, Başkan’ın kendine istismar edeceği bir kurum arayışında olduğu anlaşılmaktadır. Ancak burda kendilerine gönül rahatlığıyla, temsilcisi olduğum kantin işletmecileri meslektaşlarım adına “durun bakalım!” demeyi kendime bir görev bilirim. Kantincinin emeği kutsaldır. Bugün Türkiye’nin her bir şehrindeki, her bir okulundaki kantin işletmecisi pandemi döneminde ölüm-kalım savaşı vermiştir.

Henüz nefes almaya bile başlamadan, her gün kapanan sınıfların varlığında, satışı yasaklı gıda yönetmeliğinin altında ezilirken, ekonomideki dalgalanmayla, fiyatların fahiş artışı ve öğrencilerin alım gücünün azalması dertlerini yaşarken bir de kantincinin ekmek parasına kimse el uzatamaz.

Türk Eğitim Sendikası Başkanı’nı bu çağrısını geri çekmeye davet ediyoruz.

Okulların gelirleri ile meşgul olan Sendikanın, kantin işletmecilerinin ekmeğine el uzatmaktansa, okullarımıza bağış yapmalarının daha doğru olacağını düşünüyoruz.” dedi.
 

kantin Okan Fırat Eğitim sen