Gri pasaport Skandalı Harran'a Uzandı

TAKİP ET

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Harran Belediyesinin aracılığıyla yurt dışına insan kaçırılmasında sistemin nasıl işlediğini yazdı.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Harran Belediyesinin aracılığıyla yurt dışına insan kaçırılmasında sistemin nasıl işlediğini yazdı.

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında hizmet pasaportuyla insan kaçırma olayının sadece Malatya ve Elazığ gibi kentlerde kalmadığını, tüm Türkiye’ye yayıldığını söyledi.

“İşin tam olarak nasıl yapıldığını araştırırken, organizasyonu yapanların, belediye başkanlarını ikna etmek ve yönlendirmek için yaptığı yazışmalara ulaştım” diyen Zeyrek, yazısında bazı belgeleri de paylaşarak şu ifadeleri kullandı: İşin tam olarak nasıl yapıldığını araştırırken, organizasyonu yapanların, belediye başkanlarını ikna etmek ve yönlendirmek için yaptığı yazışmalara ulaştım.

Aşağıda, bu organizasyonu yapanların hedef belediyelere gönderdiği altı maddelik yönlendirme mesajı ve örnek gösterilen Şanlıurfa'nın Harran Belediyesi'nin yaptığı işlemlerin belgeleri var.

1) İlk yapılması gereken belediyenin Avrupa'daki bir projeye ortak edilmesi. Örnekte, Harran Belediyesi, Across Atlantic Devolopment (AAD) adlı “koordinatör” kurumla bir AB projesi için iş birliği yapıyor. Projenin adı “Active Youngs for future in Hungary-Macaristan'da gelecek için aktif gençler-” Haliyle ilk adım olarak belediye meclisi, AAD'nin gönderdiği listeyi ve e rakları onaylıyor .



2) İkinci aşamada belediyenin yazı işleri müdürlüğü, meclis kararını alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Urfa İl Müdürlüğü'ne yazı yazıyor ve listedeki isimler için pasaport çıkarılmasını talep ediyor.



3) Üçüncü aşama Çevre ve Şehircilik Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nün Şanlıurfa Valiliği'ne yazı yazması.



4) Bu aşamada Valilik'ten pasaportlar ve yurt dışı çıkışı için olur alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Harran Belediyesi'ne yazı yazıyor. 



5) Beşinci aşama, olur geldikten sonra belediyenin hizmet (gri) pasaportunu düzenlemesi oluyor. 




6 ) Ve son aşamada da hizmet pasaportu formları belediye meclisinin onayladığı listede ismi olanlara veriliyor ve onlar da nüfus müdürlüğüne başvurarak pasaportlarıyla izinlerini alıyor.

Organizasyonu yapanların belediye başkanlarını ikna etmek için kullandığı başka bir örnek proje daha var. O da North Data isimli Almanya orijinli şirketin, Cimitekke Belediyesi (Ordu ili) ile 2020'de yaptığı belirtilen “Mesleki Eğitim Projesi” ismini taşıyor.

 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının isminin bulunduğu bir listeyi de içeren proje belgesinde North Data isimli şirketin Afrin Sülejmani isimli yöneticisinin imzası var. Belgeye göre Cimitekke Belediyesi'yle yapılan iş birliği çerçevesindelistede ismi olan 69 kişiye bir yıl boyunca Almanya'da mesleki eğitim ve iş veriliyor.

Belgenin 8. maddesinde North Data isimli şirketin Cimitekke Belediyesi'ne para vereceği açıkça belirtiliyor. Maddede ise aynen şöyle diyor: “Listede adı geçen kişiler için bir yıllığına görev pasaportu verilmesini rica ediyoruz.


Bu proje çerçevesinde 20 bin Türk Lirası kurumunuza verilecektir.

Zeyrek, insan kaçakçılığı konusunda işin en üzücü tarafının "belgeler ortadayken hükümetin bu konuya gülünç bir haber olarak yaklaşması" olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

Belediyelerin gri pasaport düzenlemesini engellemek yeter mi? İşin büyüklüğünü ortaya çıkaracak, sorumluları deşifre edecek, cezalandıracak adımlar atmak gerekmiyor mu? Peki ya bu organizasyonlarla yurt dışına kaçanlar arasında FETÖ'cüler ve PKK'lılar varsa?

Sözcü, Independent Türkçe

gri pasaport harran belediyesi