Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Tarifi ve Püf Noktaları

TAKİP ET

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, iftar sofralarını renklendirecek olan tatlılardan biri de güllaçlar. Hafif bir tatlı olması nedeniyle uzmanlar tarafından önerilen bu tatlı evde kolaylıkla yapılabilir. Peki, güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi ve yapımının püf noktaları…

Güllaç tüketimi özellikle Ramazan ayında çok artmaktadır. Adı oruç ve iftarlarla özdeşleşen bu tatlı Osmanlı saray mutfağının önemli ürünlerinden biri. Ramazan ayıyla birlikte adı sürekli olarak anılan güllaç, adını içine eklenen gül suyundan almaktadır. İlk yapıldığı dönemlerde sütün yanı sıra içinde gül suyu bulunması nedeniyle “güllü aş” olarak adlandırılmıştır. Zamanla bu isim “güllaç” halini almıştır.

GÜLLAÇ TARİFİ

Güllaç hazırlamak için gereken malzemeler oldukça basittir. Yapımının basit olması nedeniyle, evlerde rahatlıkla hazırlanabilecek bir tatlıdır. Güllaç tatlısı yapmak için gereken malzemeler şu şekildedir;

10 yaprak güllaç

2 su bardağı şeker

1,5 litre süt

Çekilmiş ceviz

Üzeri için ceviz ya da toz fıstık

GÜLLAÇ YAPIMI

Sütü ve şekeri bir tencereye alarak, şeker eriyene kadar ocağın üstünde karıştırın. Ardından kaynayan sütün ılıması için bir süre bekleyin. Güllaç yapraklarının parlak kısmı üste gelecek biçimde derin bir tepsiye dizin. Üzerine ise her tarafını ıslatacak şekilde birkaç kepçe süt dökün. Bu işlemi beş güllaç yaprağı için ayrı ayrı tekrar edin. Beşinci katı ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpin ve diğer güllaç yapraklarını aynı biçimde ıslatarak serin. 

Tatlınız artık hazır sayılır, yalnızca birkaç saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Servis ederken üzerine ceviz ya da toz fıstık serpebilirsiniz.

Güllaç nasıl yapılır Güllaç tarifi