Gülüm'den Omicron uyarısı

TAKİP ET

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Omicron varyantıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

ŞANLIURFA- İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Omicron varyantıyla Şanlıurfa genelindeki vakaların arttığını söyleyerek bazı uyarılarda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, kentte aşılama çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti. Aşılamaların artmasıyla kentte günlük Kovid-19 vakalarında görebildiğimiz en düşük seviyeleri gördüklerini belirten Gülüm, “Yatan hastalara, servis hastalarına, entübe olan hastalara ciddi boyutta yansıyarak oldukça düşük seviyelerde vakalar vardı. Ancak ne yazık ki şehrimizde vakalar artmaya başladı. Bununda en önemli faktörü ‘Omicron’ varyantının artık şehrimizde de görülüyor olmasıdır” dedi.

Omicron varyantının delta varyantından farkının, boğaz ağrısı, nezle, grip bulguları ile özellikle burun akıntısı olduğunu bilgisini veren Gülüm, “Vakalarımızın önemli bir kısmı 50 yaş altındadır. Genç sayılabilecek kuşakları etkiliyor, kronik hastalığı olanlarda ciddi ağır seyredebiliyor ve şu ana kadar yapılan çalışmalar Sinovac aşısı, BioNTech aşısı ve Turkovac aşısı bu varyantta ciddi boyutta etkili olduğunu gözlemledik” diye konuştu.

Gülüm, son yapılan Bilim Kurulu toplantısında alınan kararları hatırlatarak, “Aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler. Bilim Kurulumuz gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

BİHA

Omicron uyarısı