HABER ŞANLIURFA ANALİZ / AK PARTİNİN URFA DA YAŞANAN LİSTE SAVAŞLARI 

TAKİP ET

haber-sanliurfa.com Analiz yazısında Yazar Ekrem Arpak & Gazeteci Abdullah Cengiz AK PARTİNİN URFA DA YAŞANAN LİSTE SAVAŞLARI başlıklı yazı da Ak partiyi değerlendirildi.

 

Kim ne derse desin, belki de ülke tarihinin en zorlu seçimine sayılı günler kaldı..

Bir yanda son 16 yıldır girdiği her seçimde rakiplerine ağır mağlubiyetler aldıran Ak Parti, öte yanda adeta MHP'nin belini kıran İyi Parti.

Bir yanda ortaya proje koyamayıp umudunu diğer partilerin alacağı oy oranına bağlayan CHP, öte yandan yeniden büyük patlamaya hazırlanan HDP!

Bu dördü dışındaki partilerin pek şansı olmayacak orası kesin! Ancak blok sayesinde meclise girme ihtimali olan partiler olacak.

KİMSE YANILMASIN!

Bütün belediyelerine Kayyum atanmış ve Eş genel başkanları dahil birçok milletvekili hapse girmiş HDP:  İttifakkar karşısında hem tek başına olması hem de mağdur olduğu için ciddi patlama yapacak ve kilit rol oynayacaktır!

Belki de ilk kez Ak Parti HDP'nin barajı aşmasını arzu edecek kanısındayız!

URFA DA FIRTINA SERT ESECEK!

Memleketimiz olması itibari ile Urfa üzerinden küçük bir analiz yapalım istedik.

Uzun yıllardır adeta Ak Partinin kalesi konumundaki Şanlıurfa da durum bu kez öyle kolay olmayacaktır!

Zira beklenilenin aksine HDP Urfa da çok ciddi bir rakip olma adayıdır..

Buna ilaveten İyi Partinin hatırı sayılır bir sıçrama göstermesi bizim için sürpriz olmaz.

LİSTELER SEÇİMDE BELİRLEYİCİ ROL OYNAYACAK!

Yıllardır birkaç ismin sırtında ve Ak Parti etiketi ile giderek önemini yitirmiş gibi görünen aday listesi bu kez el yakacak kadar önemli!

Çünkü her bir oyun çok ama çok fazla değerli olduğu bir seçimdir bu..

Yaklaşık bir aydır Urfa -Ankara da Urfa halkının ciddi rahatsızlıkları olduğunu gözlemledik ! Çünkü uzun zamandır Ak Partiyi koşulsuz destekleyen hatta referandum da Türkiye'de Evet oyu veren 1. ve 3.. İlçeyi çıkaran Şanlıurfa halkı, bir türlü çözülemeyen sorunlardan ve şaibeye bulaşmış birkaç isimden ciddi rahatsızlık duymaktadır.

Eğitim, yol, su, madde bağımlılığı, işsizlik gibi artık can yakan temel sorunların yanı sıra; DEDAŞ probleminin çözülememesi, bazı milletvekillerinin özellikle çadır kentler başta olmak üzere türlü türlü ihale, torpil, adam kayırma,  rüşvetle anılması halkın artık açık açık tepki koymasına neden olmaktadır.

Dolayısı ile Ak Partinin bu seçim de açıklayacağı liste artık Ak Parti dışında seçenek arama noktasına gelmiş seçmen üzerinde ciddi ve belirleyici rol oynayacaktır.

Faruk Çelik'in görünürde Urfa da olmayışı, Fakıbaba'nın derin hayal kırıklığı yaşattığı bakanlık süreci ve son birkaç gündür " Abi ve bakanlık için her türlü kirli ayak oyunları oynayan birkaç ismin varlığı..) Mustafa Ataş'ın kendi inisiyatifi ile Beyazgül'ün yerine vekalet edecek ismi belirlemesi halk ve hatta yerel basında bile gür bir sesle tepkilerin ortaya çıkmasına neden oldu..

Ak Partiyi zorlayacak bir diğer önemli hususta: Kürt Arap gerginliğini körükleyen ve sözde Fetö, KCK operasyonları ile haksızlığa uğramış sayıca çok fazla mağdurun olmasıdır.

Eğer hiç bir suçu günahı olmadığı halde mağdur edilmiş binlerce Urfalının durumu göz önüne alınmaz ve bu haksızlıkların giderileceğine, var olan sorunların çözümüne katkı verecek isimlerin geleceği garantisi liste de belirtilmez ise; Ak Parti ilk kez Urfa da ciddi oy kaybı ile karşı karşıya kalacaktır.

HALK BU MESELEDEN BIKTI ARTIK!

Kanımızca Ak Partiyi sessiz sedasız bekleyen en büyük tehlike de; Urfalı Ak Parti Milletvekilleri arasında sorunlar  yaşandığına ve bu çekişmenin şehre zarar verdiğine dair iddialardır.

Bitmeyen yerli yabancı abi kavgası, bazı milletvekilleri ve hatta aday adaylarının iki yüzlü politikaları, birbirlerinin kuyusunu kazanlar ve bir türlü kalben omuz omuza veremeyen 9 milletvekili algısı: Urfalı hemşerilerimizi ciddi mana da rahatsız etmektedir.

Dün itibari ile bir milletvekilinin n odasında yaşandığı iddia edilen pazarlıklar, genel merkez de liste üzerinde manüple çalışması yaptıkları dile getirilen beş Urfalı, bir yandan Faruk Çelik gelmesin derken diğer yandan adeta kendisine yalvaran riyakarlar, Vali Güngör Azim Tunan'ın şehirden gönderilmesine sebep olduğu iddia edilen rezil vurgun, Harran/Ceylanpınar/Suruç/Viranşehir/Akçakale çadır kentlerde yaşandığı iddia edilen ve bazı vekillerin adının telafuz edildiği rüşvet, yolsuzluk, ihale de vurgun hususları, acil ve adil çözüm bekleyen Suriyeli'lerin durumu, mevsimlik işçiler ve bitme noktasına gelen tarım hayvancılık mağdurları, kapatılan özel hastaneler ve eksik doktor sayısının yüksek oranda seyretmesi, DEDAŞ terörüne ses çıkaramayan vekillerin bir isminin DEDAŞ'a ortak olduğu iddiaları.

Hatta bazı vekillerin adlarının dahi karıştığı iddia edilen tefecilik meselesinin intihar etme oranlarını arttırması, Mustafa Ataş'ın ve Süleyman Soylu'nun sürekli Urfa'yı dizayn etmeye çalıştıklarına dair iddialardan duyulan rahatsızlıklara bakılırsa hemşerilerimiz çok da  haksız değiller hani..

Aday adaylarından 100-200 lira harçlık alıp söz de anket yapan malum gazeteciler dahil şehir genelinde yapılan anketler de liste için üç isim öne çıkıyor.

M.Kasım Gülpınar, Ahmet Eşref Fakıbaba ve Zeynel Abidin Beyazgül!

Bunun yanı sıra var olan vekillerden İ.Halil Yıldız ile M.Ali Cevheri'nin de liste de olacağına dair kulis haberlerine ulaştık!

Bu beş isme baktığımızda pek bir sıkıntı olmadığı kanısındayız!

Bir de listeye dahi girmesi zor olup mesela Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü belediye başkanlığına oynayan ve fakat " Ben bakanım, abiyim, kralım, paşayım!.." iddiaları ile ortalığı bulandıran isimler var.

Ankara kulisleri Mehmet Akyürek'in bu sefer liste de olmayacağına nerede ise kesin gözü ile bakarken; Kemalettin Yılmaztekin'in durumu olumlu mana da dillendirilse de net değil.

Kanımızca Halil Özcan ilk sekiz içerisinde olmasa da sonlarda kendisine yer bulabilir hatta liste dışı kalabilir!

Ha keza Kaçar'ın da liste dışı kalma ihtimali oldukça yüksek.

Bir de yenilerin durumu var ve çok önemli tabi.

Geçmişte bağımsız olduğu halde ciddi oy oranları ile kendini kanıtlamış isimler var ki; bu isimlerin kendi aile içindeki bölünmüşlükleri büyük sıkıntı oluşturmuş durumda.

Akyürek'in olmadığı yerde Viranşehir ve geçen dönem vekili olmayan Ceylanpınar'ı temsilen sürpriz yapması beklenen isim Yusuf Göllü!

Ayrıca Uğur Büyükbatipoğlu'nun da liste de yer alacağı Ankara kulislerinde dillendirilen isimlerden.

Mesela İzol aşireti içinden 6-7 Şeyhanlı aşiretine mensup 15-20 Bucak ailesinden iki ismin varlığı hem parti hem aday adayları için ciddi sıkıntı yaratıyor. Ve henüz bu aday adayları içerisinde  ön plana çıkan isim yok!

Cumhurbaşkanının arzusu ile aday aday olduğu algısı yaratılan Selim Bağlı'nın da listeye girme şansı yüksek görünüyor. Bu durumda Hamide Sürücü Hanımefendinin akrabalık bağı engeline takılması yüksek ihtimal olarak masada duruyor.

ABİ SEÇİMİ AK PARTİ İÇİN HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR!

Bütün bu karışık ihtimaller ve kulisler de dile getirilen olasılık süre dursun: Bir gerçek var ki; ABİ konumu ve Abi olarak seçilecek 1 numaralı isim Ak Partinin Şanlıurfa da kaderini ciddi anlamda etkileyecektir.

Abi durumunun bu kadar belirleyici durumuna gelmesinin temel nedeni: Yukarıda yazdığımız sorunların artık halk üzerinde yarattığı umutsuzluk, öfke, kırgınlık ve mağdur sayısının çokluğudur.

Ve bütün bunları bertaraf edecek en önemli şey: Urfa'nın bütün etnik kökenlerine, dinamiklerine kayıtsız, şartsız hitap edecek; ismi üzerinde zerre şaibe ve güvensizlik duygusunun olmadığı ama aynı zamanda bilgi birikimi, tecrübesi, adaleti, dürüstlüğü ve vizyonu ile 2 milyon insanın saygı duyacağı ismin seçilmesi olacaktır.

Ankara kulislerinde yüksek sesle dillendirilen M.Kasım Gülpınar'ın listenin başında olduğuna dair inanç ve beklentidir.

Öte yandan Fakıbaba dahil eski il başkanı Beyazgül'ün, MYK üyesi İ.Halil Yıldız, Şeyhanlı aşireti mensubu Cevheri ile Yılmaztekin'in yanı sıra yüzlerce aday adayının da bu yönde irade ortaya koyduğu kulislerde dile getirilmektedir.

 

***

 

M.KASIM GÜLPINAR AK PARTİNİN EN BÜYÜK SEÇİM KOZUDUR!

 ( EKREM ARPAK ) - Beni tanıyanlar bilirler ki; yüreğim dilimdedir. Kimsenin yüzüne söylemeyeceğim sözü arkasından etmem..

Ve beni tanıyanlar bilirler ki M.Kasım Gülpınar'ın Urfa için çok büyük bir değer olduğunu hep söylemişimdir.

Zira kendisinin duruşu, dürüstlüğü, adaleti ve vizyonu ile gurur duydum ve böyle bir değerimizin olmasından şeref duymuşumdur.

Ancak mevzu Ekrem Arpak'ın, Abdullah Cengiz'in kalbi, mantık, arzuları değil;mevzu Urfa gerçeğidir ve buradan itibaren yazılacak olan tamamen objektif bir bakış açısı ile kaleme alınmıştır.

Gülpınar ailesi saygınlığını ve önemini her dönem Urfa da sürdürmüş büyük bir aile ve aynı oranda tertemiz bir soyadıdır..

Babadan oğula ülke siyasi tarihinin tertemiz sayfalarını oluşturan Gülpınar soyadı ve M.Kasım Gülpınar gerçeği, bu seçimde Ak Partinin Urfa'daki en önemli kozu durumundadır..

Çünkü çetin geçecek bu seçimde küskünlerin gönlünü alacak ve 2 milyon Urfa'lının sorunları adil bir şekilde çözeceğine, şehirde birlik beraberlik sinerjisi yaratacağına inanacağı ender isimlerin başında gelmektedir ve belki de tek isimdir.

Bu bağlam da Ak Partinin M.Kasım Gülpınar dışında bir isme yönelmesi Urfa da partiyi hayli zorlayacak bir seçim sürecinin başlaması olacağı fikri sadece benim değil; var olan veya aday adayı vekiller başta olmak üzere manavından kasabına her kesimden, dilden, etnik kökenden yüz binlerce Urfalının düşüncesidir.

***

Yine Ankara kulislerinden aldığımız sıcak bilgilere göre Ak Parti bu gerçeğin farkındadır ve bu bağlamda ciddi beklenti oluşmuştur.

Liste savaşları kızıştıkça yazmaya devam edeceğiz.

 CHP, HDP, MHP,İYİ ,SAADET partilerinde neler oluyor hepsi haber-sanliurfa analizde...

ak partİnİn urfa da yaŞanan lİste savaŞlari