Hekim dışı sağlık çalışanlarının teşvik ödemelerine tepki

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı'nda hekim ve hekim dışı teşvik havuzu ayrıldı. Hekim dışı sağlık çalışanları teşvik ödemelerini kendileri için ayrılan havuzdan alacak.

Sağlık sendikası ve derneklerinin Şanlıurfa’daki temsilcileri, Sağlık Bakanlığı’nın hekim ve hekim dışı teşvik havuzuna ilişkin kararını eleştirdi. Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan ebe ve hemşirelerin düzenlemeyle yok sayıldığına vurgu yapan temsilciler, bakanlığın kararının eksik ve hakkaniyetsiz ödeyeme yol açacağını dile getiriyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulkadir Yabir, yeni yayımlanan ücret yönetmeliğinde adaletsiz bulunduğuna vurgu yaptı. Yabir, “Bu düzenleme sağlık sisteminin tamamında iş barışını bozacak unsurlar taşıdığı gibi 1. basamak dediğimiz Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan sağlık çalışanlarının iş barışını da ciddi anlamda bozacaktır. Maalesef bu yönetmenlik talepleri karşılamada ve saha gerçeklerinden uzak bir çalışma olmuştur” dedi.

YABİR: YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN

Yeni yapılan bu yönetmenlik ile mağduriyetlerin giderilmediğine işaret eden Yabir, “Hekimler için kısmi bir iyileştirme yapılmışsa da diğer sağlık çalışanlarını memnun edecek tek bir düzenleme yapılmamıştır. Aynı işi yapan sağlık personeli arasında bile ayrıma gidilmiş, çalışma barışını kökten bozacak bir düzenleme olarak karşımıza çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“Bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerektiğine inanıyoruz” diyen Yabir, “Bu yönetmenlik 112 acil hizmetlerinde çalışanları da yok sayan bir çalışma olmuştur. Bakanlığın bir an önce çalışmaların sesini duyup gerekli düzenlemeleri hayatta geçirmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ERYAZGAN: MAAŞ KAT SAYILARININ DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Başkanı Dr. Yusuf Eryazgan da Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan ebe ve hemşirelerin kayıplarını şöyle anlattı:

“Aile Sağlığı Merkezi çalışanları kendilerine bağlı nüfusa göre maaş alırlar ve o nüfustaki gebe, bebek ve çocuklara yaptıkları hizmetler oranın da maaşlar alırlar. Son dönemde yeni aile sağlığı merkezleri açılıyor ve sıfır nüfusla açılıyor. Sıfır nüfusla açılan Aile Sağlığı Merkezi’nin giderleri çok fazla ama gelirleri az. Karaköprü’de 3 tane aile sağlığı merkezi açılıyor, çalışanlar 500-1000 nüfus üzerinden maaşlar alıyorlar, bu da çok düşük bir miktar. Temel sorun maaş katsayılarının değiştirilmesi gerekiyor. Maaş katsayıları değişmediği sürece kurtarıcı bir pozisyon da olmuyor. Sağlık Bakanlığı bıkmadan usanmadan performans sistemi sürekli Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına hekimlere dayatmaya çalışıyor. Öyle bir katsayı belirlenmeli ki 3500 nüfustaki Aile Sağlığı Merkezi çalışanı da kayıtlarını alabilmeli, 1000 nüfusla yeni açılan birimdeki arkadaşlarımız da belli oranda kayıtlarını girebilmeli”.

 

 

 

 

 

sağlık çalışanları