Hepsini Not Ediyoruz

TAKİP ET

'Kahramanmaraş merkezli depremler de "35 bin 418 kişi hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi yaralandı. Yaralılarımızın 13 bin 208'i halen hastanelerimizde tedavi altındadır.'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında bir araya gelen Kabine Toplantısı sona erdi. AFAD Merkez Binası'ndaki Kabine Toplantısı, 4,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Deprem odaklı olarak toplanan kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu:

"Milletimizin şüphesi olmasın, devletimiz bakanlıkları kurumlarıyla tüm imkanlarıyla deprem bölgesine bir an önce ulaşmak için canla başla mücadele etmiştir. Bölge genelindeki çalışmalar arama kurtarma, yardım malzemelerin dağıtımına kadar bütün süreçleri ile düzene sokuldu. Yaklaşık 250 bin kamu görevlimiz deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıyor. Sivil toplum kuruluşları ve uluslararası yardım ekipleri ve profesyonel kadro sayısı 35 bini aştı. İş makinası sayısı 12 bin 235, uçak sayısı 76, helikopter sayısı 121, gemi sayısı 26, İHA 45'e ulaştı. Depremin üzerinden geçen uzun saatlerin ardından bile arama kurtarma ekiplerimizin yıkıntıların altından canlı vatandaşlarımızı çıkartabiliyor olması bu kara tablo içindeki en önemli teselli kaynağımızdır. 320 seyyar mutfak bölgede her gün sıcak yemek dağıtıyor. Kızılay yemek adedi 20 milyon, ekmek 22 milyon adedi buldu."

İSTİSNAİ BİR TABİAT OLAYI

“Kahramanmaraş merkezli depremler de "35 bin 418 kişi hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi yaralandı. Yaralılarımızın 13 bin 208'i halen hastanelerimizde tedavi altındadır. Yaklaşık 250 bin kamu görevimiz deprem çalışmalarında yer alıyor. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremler, Dünyadaki uzmanların tamamının da ittifakıyla, büyüklüğü, yıkıcılığı, istisnai bir tabiat olayı olarak değerlendiriliyor.”

10 BİN 943 ARAMA KURTARMA PERSONELİ ÇALIŞTI

“100 ülkeden yardım çağrısına cevap aldık. 84'ü toplamda 10 bin 943 arama kurtarma personeli ile sahadaki çalışmalara katıldı. 4 ülkenin ekibi çalışmalarını tamamlayıp geri döndü. Bu rakamın dünyadaki toplam arama kurtarma kapasitesinin çok önemli bölümüne tekabül ettiğinin altını çizmek isterim.”

KONTEYNER SAYISI 5 BİN 400'Ü GEÇTİ

“Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi. Yıkılan binaların %98'i, 1999 öncesi yapılmış binalar olduğunu görüyoruz. Emniyet Teşkilatımız 73 bin, jandarmamız 65 bin personeliyle bölgede her konuda gece gündüz hizmet veriyor. Kamu misafirhaneleri başta olmak üzere diğer barınma tesislerini de bu amaçla kullanıyoruz. Deprem bölgelerinde kurulan çadır sayısının 175 bini, konteyner sayısı 5 bin 400'ü geçti. Katar'dan yola çıkmaya başlayan 10 bin konteyneri ülke içinden ve dışından yapacağımız takviyelerle ihtiyaç sahiplerinin hizmetine vereceğiz. Kaybedecek tek bir dakika olmadığı bilinciyle hasar tespiti biten yerde inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mart başı 30 bin konut inşasına başlayabiliyoruz.”

YARDIMLARIN TAMAMINI BÖLGEYE KULLANIYORUZ

“Yurt içinde ve dışında AFAD'a yapılan, şimdilik tutarı 8,3 milyar lirayı bulan yardımların tamamını deprem bölgesi için kullanıyoruz. Bankacılık sektörümüz, 2022 karlarının belli bir oranını, şu an itibarıyla 50 milyar lira civarında, depreme tahsis ettiler. Kabine üyeleri ve kamu görevlileri toplamda 136,5 milyon TL bağış yaptı. Yarın akşam saat 20.00'de Türkiye, KKTC ve Azerbaycan'da 'Türkiye tek yürek' sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek.”

MUHALEFET ÇİRKİNLEŞTİ

“Bir olmamız, yekpare hareket etmemiz gereken zamanda ne yazık ki Türkiye'de siyaset belli bir bölümüyle, ana muhalefet, ciddi manada çirkinleşti. SPK önüne gidip siyaset yapanları, öğrencilerimizi kışkırtanları, canla başla yürütülen faaliyetleri sabote etmeye kalkanları asla unutmayacağız. Fedakarca yürütülen çalışmaları değersizleştirmek için iftiraya ve dezenformasyona kadar her türlü çirkefliği sergileyenleri şimdilik biz de not ediyoruz. “Hatay'da baraj betonu çatladı" haberini ve sosyal medya dezenformasyonları, yalanları birer bozgunculuk, fitne… Şimdi yaraları sarma, acıları dindirme, yıkılanları yapma, milyonlarca insanımızı yeniden hayata bağlama vakti.”

35 bin 418 kişi hayatını kaybetti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan