Hiç Kimse Acılarımız Üzerinden Pr Çalışması Yapmasın

TAKİP ET

Depremde vefat edenlerin katilinin mimar ve mühendisler olduğunu söylemek cahilliktir. Mimar ve mühendis arkadaşlarımız kendileri de depremzede oldukları halde, yakınlarını kaybettikleri halde gönüllü olarak çalışıyorlar.

Şanlıurfa’da hasar tespitleri ile ilgili yerel medyada ortaya atılan iddialar ve yapılan tartışmalara Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi’nce cevap verildi.

Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi’nin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada; “Büyük bir coğrafyayı etkisi altına alan ve çok sayıda can kaybına sebep olan afetin yaralarını sarmaya çalıştığımız bir süreçte vatandaşı, kurumlara ve meslek odalarına karşı düşmanlaştıran yayınlara karşı bu açıklamayı yapmak zorunluluğu hissedildiği belirtilen açıklamada da kaldık. Kimseyi hedef göstermeden afeti ve afet sonrası yapılan/yapılması gerekenleri anlatmaya çalışacağız.” denildi.  Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

TASARIM YÖNETMELİĞE GÖRE YAPILIR

Mevcut deprem yönetmeliğinin ön gördüğü depremin (tasarım depremi) çok üstünde bir yıkıcılığa sahip bir deprem yaşadık. Bu mevzuatın, mühendislerin kullanması için verdiği katsayıların çok üstünde değerlerde olduğu anlamına gelir. Bir başka ifade ile günü saati ve şiddeti mutlak anlamda öngörülemeyen depremler için, deprem yönetmeliğinde bahsi geçen tasarım depremine göre hesaplar yapılır. Bazı üniversitelerin ve hocaların açıklamalarından bunun yetersiz kaldığını görüyoruz.

ACİL YIKILMASI GEREKEN BİNADA GÜÇLENDİRME YAPILAMAZ

Hasar tespiti yapan arkadaşlarımız mevzuat gereği depremin verdiği hasarı tespit ederler. Binaların deprem öncesinde varsa bir hasarı bu, kayıtlara geçer ancak depremin verdiği bir hasar olarak kabul edilmez. Acil yıktırılması gerektiği kararı verilen binaların güçlendirilmesi hem teknik olarak hem de yasal olarak mümkün değildir. Bunların itiraz süreçleri mal sahiplerince yapılmışsa bile tek başına bir mühendisin hasar durumunu değiştirme yetkisi yoktur.

KARARLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR

Ağır hasarlı olduğu kararlaştırılan binalar için itiraz süreci devam etmektedir. Her ağır hasarlı yapı yıktırılması gerekiyor anlamına gelmiyor. Mühendislik ilkelerini ve mevzuatı bilmeyenlerin yorum yapması sorundan başka bir şey üretmiyor maalesef.

KATİLİNİN MİMAR VE MÜHENDİSLER OLDUĞUNU SÖYLEMEK CAHİLLİKTİR

Bina üretim sürecinde varsa mimarlık ve mühendislik hataları bunun savunulacak bir durumu olamaz. Ancak depremde vefat edenlerin katilinin mimar ve mühendisler olduğunu söylemek cahilliktir. Mimar ve mühendis arkadaşlarımız kendileri de depremzede oldukları halde, yakınlarını kaybettikleri halde gönüllü olarak çalışıyorlar. Hemşehrilerimiz rahat olsun. Hem meslektaşlarımız hem de ilgili bakanlığımız çok hassas bir şekilde tespitlerini yapıyor, itirazlar titizlikle incelenip karara bağlanıyor. Lütfen hiç kimse acılarımız üzerinden PR çalışması yapmasın. Tüm hemşehrilerimize tekrar geçmiş olsun, kayıplarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi