Hilvan'da Elektrik Kesintilerinden Tarlasını Ekemeyen Çifçi Tarım İşçisi Oldu

TAKİP ET

Yeterli elektrik verilmeyen Hoşin mahallesi sakinleri, yüzlerce dönümlük tarlalarına rağmen çareyi tarım işçisi olarak batıya göç etmekte buldu.

Yeterli elektrik verilmeyen Hoşin mahallesi sakinleri, yüzlerce dönümlük tarlalarına rağmen çareyi tarım işçisi olarak batıya göç etmekte buldu. Mahalle muhtarı Fevzi Akpolat, Hilvan ilçe kaymakamı ve DEDAŞ müdürüne konuyu defalarca iletip çözüm talep ettiklerini; ancak yetkililerin duyarsız kaldığını dile getirdi.

Urfa'nın Hilvan ilçesi Gölcük (Hoşin) mahallesinde yaşayan vatandaşlar, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) verdiği yetersiz elektrikten dolayı mevsimlik tarım işçisi olarak batıya göç etmek zorunda kaldı. 

'TARLAYI ELEKTRİK OLMADIĞI İÇİN KULLANAMIYORUM’

21’inci yüzyılda 18’inci yüzyıldaymış gibi yaşadıklarını ifade eden mahalle sakini Ömer Özdemir, evde bulunan elektronik cihazları çalıştırmadıklarını, elektrik kullanmadıkları halde her ay yüzlerce liralık fatura ödediklerini belirtti. Batıda da kaldığını; ancak böyle sorunlar yaşanmadığını dile getiren Özdemir, "Doğu’daki insanın günahı nedir? Devlet doğuda yaşayanları insan gibi görmüyor. Eğer insan olarak görselerdi bize böyle muamele etmezlerdi. Tarlayı sulamak için kuyuya 200 bin lira masraf etmişim; ama elektrik olmadığı için kullanamıyorum. Ordu’da bahçesinde çalıştığımız adamlardan daha zenginiz; ama onun yanında çalışmak zorunda kalıyoruz. Burada elektrik olsa kendi tarlamda çalışabilsem bana yeter. Mecbur kaldığımız için gidip batıda çalışıyoruz.  Vekiller seçimden önce şunu yapacağız, bunu yapacağız diyorlardı. Hani şimdi neredeler? İçme suyumuz dahi yok” diye konuştu. 

250 dönüm tarlalarını ekemedikleri için kardeşlerinin Ordu’da fındık toplamaya gittiğini söyleyen Özdemir, “Bizleri oralarda taşlıyorlar ve hakaret ediyorlar. Devlet neden bizi buna mahkum ediyor?” diye sordu. 

FIRAT'IN KIYISINDA SUSUZLUK

Tarlada ve evde kullanmak için düzenli bir elektrikleri olmadığını dile getiren mahalle sakini Nusret Akdemir ise, mahallede elektrik olmadığı için su da çıkaramadıklarını söyledi. Fırat nehrine 15 kilometre uzaklıkta oldukları halde kuraklık yaşadıklarını dile getiren Akdemir, şöyle konuştu: “Her yıl bu bölgeden binlerce insan batıya çalışmaya gidiyor. Buradaki tarlalar boşta kalırken onlar batıdaki tarlalarda çalışıyor. Bir gün içerisinde zaten 6-7 saat elektriğimiz hiç olmuyor."

‘YETKİLİLER DUYARSIZ’ 

1985 yılından beridir bölgedeki elektrik tesisatının değişmediğini söyleyen Hoşin'in mahalle muhtarı Fevzi Akpolat, teller eskidiği için elektriğin sağlıklı olarak gelmediğini aktardı. Tellerin sürekli koptuğunu belirten Akpolat, DEDAŞ çalışanlarının kopan telleri değiştirmek yerine tekrar birbirine bağladığını söyledi. Mahallede evlerde bulunan birçok elektronik cihazın elektrik yüzünden yandığını söyleyen Akpolat, “Yağmur yağmadığı için zaten ekilen ürünler büyümedi. Kuyulardan da elektrik olmadığı için su çıkaramıyoruz. Yani tarlaları ekip biçemiyoruz. Günde 10-15 kez elektrik kesiliyor” dedi. 

Sürekli kesilen ve düşük voltajda verilen elektrikten kaynaklı sondaj kuyularını çalıştıramadıklarını, dolayısıyla ekinlerinin kuruduğunu söyleyen Akpolat, Hilvan ilçe kaymakamı ve DEDAŞ müdürüne konuyu defalarca iletip çözüm talep ettiklerini; ancak yetkililerin konuya duyarsız kaldığını dile getirdi. 

firatin kiyisinda susuzluk elektrik kesintileri hilvan Şanlıurfa Çiftçi